Александър Даргомижски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Александър Даргомижски
руски композитор
Александър Даргомижски 
Роден: 14 февруари 1813 г.
с. Троцкое, Тулска губерния
Починал: 17 януари 1869 г. (55 г.)

Александър Сергеевич Даргомижски (на руски: Александр Сергеевич Даргомыжский; 14 февруари 181317 януари 1869) е руски композитор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Даргомижски е роден на 14 февруари 1813 г. в с. Троцкое, Тулска губерния. През 1817 г. семейството се премества в Петербург. Драгомижски учи пиано и цигулка. До 30-те години на XIX в. вече е известен като автор на много романси и произведения за цигулка и пиано. Запознава се с Михаил Глинка и Александър Пушкин.

Операта на Даргомижски „Есмералда“ (по романа „Парижката Света Богородица“ на Виктор Юго) е композирана през 1839 г., а операта му „Русалка“ е поставена за първи път на сцена през 1856 г. Като цяло не е особено популярен до 60-те години на XIX в. Има известен успех в Белгия.

Последната му опера „Каменният гост“, която не успява да завърши, е най-известното му произведение. Тя е довършена от Цезар Кюи и Николай Римски-Корсаков. За първи път е поставена на сцена през 1872 г. - три години след смъртта на Даргомижски.

Даргомижски оставя и някои недовършени опери. Другите му произведения включват многобройни песни, композиции за пиано, а също и няколко за оркестър.

Композиторът умира на 17 януари 1869 г. в Петербург. Погребан е в Тихвинското гробище.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Биография. // Тульская областная универсальна научная бибилиотека. Посетен на 2008-06-26. ((ru))
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Даргомыжский, Александр Сергеевич“ и страницата „Alexander Dargomyzhsky“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.