Александър Пичушкин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Пичушкин
Пичушкин, Александр Юрьевич
Роден
Александър Юриевич Пичушкин

Националност  Русия
Престъпна дейност
Прякор Битцевският маниак
Шахматният убиец
Жертви 61 (според Пичушкин)
49 (потвърдени])
3 ранени
Период 1992 г., 2001 – 2006 г.
Място на дейност Битцевски парк
Мотиви Получаване на наслаждение от процеса на убиване, желание да надмине Чикатило.
Дата на арест 16 юни 2006 г.
Присъда доживотен затвор

Уебсайт

Александър Пичушкин (на руски: Алекса́ндр Пичу́шкин, роден на 9 април 1974 г/ в град Митишчи в Русия), известен като „Битцевския маниак“, е сериен убиец.

Убива около 60 души в периода 2001 – 2006 година в югозападната част на Битцевски парк в Москва, където са намерени последните от телата на жертвите, повечето ранни убийства извършва докато шахтите за отводняване в парка не са заключени така че телата хвърлени в тях са отнесени далеч от района на извършване на престъплението. Първото убийство извършва като студент, през 1992 година, когато удушава свой съученик, който му е приятел, а серийните убийства започва през 2001. Наречен е в медиите „шахматният убиец“, след като казва на следователите, че е имал намерение да извърши 64 убийства, толкова, колкото са полетата на шахматната дъска.[1]

Почти всички от жертвите му са мъже алкохолици предимно възрастни и само две жени, а третата успява да избяга, но не помни нищо. Пичушкин примамва жертвите си в парка с водка, където ги хвърля в канализационните шахти, а по-късно започва да им разбива главите с чук или кози крак (crowbar, рус. гвоздодёр) като често оставя в отворите на черепите им пръчка или гърло от бутилка водка. [1]

Пичушкин е арестуван на 16 юни 2006, 11 дни след като убива последната си жертва – жена, която оставя в реката, минаваща през парка. Жената е негова приятелка, с която той излиза на разходка в парка, но преди това тя оставя на сина си бележка с неговото име. На 29 юни 2007 срещу него започва да се води дело в Москва за 49 убийства и 3 опита за убийство, но Пичушкин казва, че съдът трябва да вземе под внимание още 11 смъртни случая.[2] Психиатричната клиника в Москва установява, че той е напълно вменяем, но изключително избухлив с бързо променящо се настроение, което го прави способен да извърши още убийства.

На 24 октомври г. Пичушкин единодушно е признат от Московския градски съд в извършването на 48 убийства и 3 опита за убийства.

На 29 октомври 2007 г. Московския градски съд издава на Пичушкин доживотна присъда в затвор със специален режим. По време на излежаването на присъдата на него ще му бъде прилагано принудително лечение от психиатър. Пичушкин е признат за виновен в убийството на 48 души, а той признава извършването на още 11 убийства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б 'Chessboard killer' revels in death. // CNN News, 9 октомври 2007. Посетен на 10 октомври 2007. (на английски)
  2. Руски сериен убиец споделя, че убийството е като любовта. // Дневник.bg, 10 октомври 2007. Посетен на 10 октомври 2007.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]