Водка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Водката е алкохолна напитка, състояща се основно от вода и етилов спирт. При производството на някои видове водка се добавят в малки количества захар, натриев бикарбонат, настойки от билки или от ръжен хляб. Водка се прави от ръж, пшеница, ечемик или картофи, и се разрежда с вода и филтрира. За да бъде кристално бистра, напитката се филтрира през филтри от кварцов пясък и активен въглен. Названието ѝ идва от думата „вода“. Алкохолното съдържание най-често е 40°, но достига до 56°.

В Европа първата дестилация на ферментирала захаросъдържаща течност била направена от италианския монах-алхимик Валентиус.

В Русия водката се появила в края на 14 век. Петър Велики изобретил „перцовката“, като гарнирал питието си с червена люта чушка.

През 1930 г. фамилия Смирнови пристигнали в САЩ с оригиналната рецепта и Америка открила мекия спирт с етикета „Smirnoff“.

Смята се, че умереното (т.е. не повече от 50 ml за жени и 100 ml на ден за мъже) приемане на високоалкохолни напитки (напр. водка) не вреди на здравето[1].

Страните, които доминират в производството и потреблението на водка

Видове българска водка: „Савой“, „Мери Джейн“, „Аляска“, „Флирт“.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en))  Алкохолни напитки. // Dietary Guidelines for Americans. Министерство на земеделието на САЩ, 2005-04-17. Посетен на 2007-01-08.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]