Александър Пушкин (офицер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Александър Александрович Пушкин
руски офицер

Роден
Починал
Руска империя
Погребан Русия

Националност Флаг на Русия Русия
Баща Александър Пушкин
Майка Наталия Николаевна Пушкина-Ланская
Александър Александрович Пушкин в Общомедия

Александър Александрович Пушкин (на руски: Александр Александрович Пушкин) е руски офицер, генерал от кавалерията. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Александър Пушкин е роден на 6 юли 1833 г. в Санкт Петербург в семейството на потомствените дворяни световноизвестния руски поет Александър Сергеевич Пушкин и Наталия Пушкина. Той е тяхното 2-ро дете и 1-ви син.

Учи във 2-ра Санктпетербургска гимназия и Пажеския корпус (1848 – 1851). Произведен е във военно звание корнет с назначение в Гвардейския конен полк, където командир е вторият му баща П. Ланский. През 1870 г. е назначен за командир на 15-и Нарвски хусарски полк с повишение във военно звание полковник.

Участва в Руско-турската война (1877 – 1878) в състава на 13-а кавалерийска дивизия. Полка действа като бойна част на Османпазарския руски отряд с командир генерал-майор Леонел Раден. Дислоциран е в района на село Кесарево със задача да осигури пътя Осман пазар – Търново. Участва в боевете при Елена и Котел.

Полковник Александър Пушкин е награден със златно оръжие „За храброст“ за освобождаването на град Елена. Кавалер на Орден „Свети Владимир“ IV ст. за освобождаването на град Котел. Всички войници на полка за наградени с паметен знак „За отличие в Турецкую войну 1877 – 1878“.

Повишен е последователно в звание генерал-майор от 1880 г., генерал-лейтенант от 1890 г. и генерал от кавалерията от 1911 г.

Години след балканската епопея, хусарите, участвали в нея под командването на Александър Пушкин, правят му паметен подарък – часовник с циферблат, на който вместо цифри са изгравирани названия на българските села и градове, в чието освобождаване е участвал техният полк.[1]

На граждански длъжности Александър Пушкин се занимава с образованието в Русия, изследва живота и творчеството на знаменития си баща. Умира в Русия през 1914 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев Г. Освободителната война 1877 – 1878, Енциклопедичен справочник, ДИ „Петър Берон“, София, 1986, с. 123 – 124, 149.