Алексей Григориевич Орлов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алексей Орлов
руски граф и генерал
Алексей Орлов 
Роден: 24 септември 1737 г.
Починал: 24 декември 1807 г. (70 г.)

Алексей Григориевич Орлов е руски държавен и военен деятел, генерал-аншеф, част от обкръжението на императрица Екатерина II и брат на нейния фаворит граф Григорий Орлов.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от дворянския род Орлови, баща му Григорий Орлов е бил губернатор на Новгородска губерния. След като завършва образованието си в Сухопътния корпус, започва военна кариера в лейбгвардейския Преображенски полк, като през 1762 става сержант. Участник в преврата от 1762, когато е свален император Петър III и на негово място е възкачена императрица Екатерина II. Според една от версиите именно той, а не брат му убива сваления император. Скоро след коронацията на Екатерина получава титлата граф, както и повишение в чин генерал-майор.

По време на Руско-турската война (1768 – 1774) командва средиземноморската ескадра на руския флот и в битката при Чешме нанася катастрофално поражение на турския флот.

След смъртта на Екатерина II, на трона се възкачва Павел I, сина на сваления император Петър III и Орлов емигрира емигрира в Дрезден с дъщеря си. След като на престола се качва император Александър I през 1801, графът се завръща в Русия и се установява в Москва.