Руско-турска война (1768 – 1774)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Руско-турска война (1768-1774))
Направо към навигацията Направо към търсенето

Руско-турската война от 1768 – 1774 г. е една от ключовите по значение войни между Русия подкрепящите я Дания, Британия и Италия (херцогство Тоскана) от една страна и Османската империя и Полската шляхта от друга, в резултат на която към Русия получава правото на закрилник на православните в Османската империя и присъединява Южна Украйна, Северен Кавказ и Крим.

Екатерина Велика, под въздействието на приятеля на Волтер българина от Корфу и виден европейски хуманист Евгений Булгар и князете Григорий и Алексей Орлови формулира т.н. „Гръцки проект“ на Русия за освобождаване на православните на Балканите от османска власт и овладяване на Константинопол. Българинът на руска служба подполковник Даразин е пратен предрешен като монах със специално възвание от императрицата на български и гръцки да вдигне на въстание западните и южните Балкани в тила на Турция.[1] След мисията му въстават Македония, Албания, Черна Гора, Босна и Херцеговина и Пелопонес.

Войната е предшествана от вътрешна криза в Полша, където съществува раздор между шляхтата и крал Понятовский, бивш любовник на руската императрица Екатерина.

Отряд от казаци на руска служба, преследвайки полски въстанически сили, влиза в град Белци на територията на Османската империя. Тя, на свой ред, ги обвинява в клане на жителите на града, което е отхвърлено от руска страна. Използвайки инцидента, султан Мустафа III обявява война на Русия на 25 септември 1768 г. Османците сключват съюз с полските въстаници. Русия е поддържана от Великобритания, която изпраща действащи офицери и военни инструктори в руския флот.

Поляците са напълно разбити от Александър Суворов, след което той се прехвърля на турския боен театър. През 1773 и 1774 г. Суворов спечелва и там важни сражения.

Боен път на Първата Архипелагска ескпедиция на руския флот и сраженията му.
Островите на Архипелага прели руско подданство в 1770 – 1774 г.

Морските операции на руския балтийски флот във войната са т.н. „Първа Архипелагска експедиция“ в Средиземно море под командването на граф Алексей Орлов, с участието в руското командване на адмирал Григорий Спиридов и британските адмирали и John Elphinstone Samuel Greig почти напълно разбиват флота на Османската империя в сраженията при Хиос и решителното при Чешме на 24 – 26 юни 1770 г., блокира Дарданелите, окупира о. Тасос и Егейският архипелаг, който дори е устроен като неофициално руско княжество наричано „Архипелагско велико княжество“, а жителите на 27 егейски острова (Цикладите и остров Икария от Додеканезите) приемат руско поданство, императрицата урежда в Наксос детско училище, впоследствие преместено в Петербург, на островите са въведени руски названия като Св. Екатериниски пристан, Николск вместо Агиос Николаос и пр.

На 21 юли 1774 г. Османската империя подписва с Русия Кючук-Кайнарджийски договор, в резултат на който Кримското ханство формално придобива независимост, но де-факто става зависимо от Русия. Османската империя изплаща военни контрибуции в порядъка на 4,5 милиона рубли, а също отстъпва северното крайбрежие на Черно море заедно с две важни пристанища.

По време на войната, особено при оттеглянето на руските войски, няколко хиляди българи се изселват във Влашко, Молдова и Украйна. Броят на установилите се в Украйна, главно в земите на създаващата се по това време Бугска казашка войска, се оценява на 2 до 3 хиляди души. Сред най-масовите изселвания е това на 400 семейства от Алфатар, които основават селището Олшанка.[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Е.А. Разумовская БРАТЬЯ ОРЛОВЫ
  2. Дойнов, Стефан. Българите в Украйна и Молдова през Възраждането (1751 – 1878). София, Академично издателство „Марин Дринов“, 2005. ISBN 954-322-019-0. с. 57 – 58.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]