Прутска война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Руско-турска война (1710-1713))
Jump to navigation Jump to search

Прутската война, или Прутски поход, е част от Руско-турските войни, водена през 1711 г.

Предизвикана е от шведския крал Карл XII и се развива в контекста на Великата северна война (1699 – 1721). Когато след поражението си при Полтава шведският крал се спасява в Бендер на османска територия, той започва да влияе на великите везири и на султан Ахмед III, като им разкрива картината на преувеличена руска заплаха. Грубото искане на руския посланик да бъдат екстрадирани Карл XII и Иван Мазепа само потвърждава шведските уверения.

През януари 1710 г. способният полски дипломат на шведска служба Станислав Понятовски успява да спечели надмощие в двора на султана и да прати главния си съперник в затвора. Царят на Русия Петър I решава да поеме инициативата и, докато все още е близък споменът за победата над шведите, да нахлуе в Османската империя, да предизвика въстания на местните християнски народи и евентуално да залови Карл и да се разправи с него.

Когато на 19 март 1711 г. той обявява свещена война на исляма, в Истанбул надмощие печели военната групировка на великия везир Балтаджи Мехмед и еничарите. Шереметиев и Петър довеждат своите 38 000 д. до река Прут, където на 11 август са обкръжени от 190 000 турци с 300 оръдия. Положението на русите е отчаяно – имат провизии и муниции само за три дни. Условията, които Петър би приел, са впечатляващи – да върне на Швеция Прибалтика без Санкт Петербург, да запази Станислав Лешчински на полския трон и да върне Азов, само армията му да бъде запазена непокътната. Балтаджи Мехмед се оказва далеч по-скромен и за удивление на русите иска само да върнат Азов на империята, да разрушат черноморските си крепости и кораби и да изтеглят войските си от Полша.

На същия ден на мястото на събитието пристига Карл XII с мащабни идеи за смазването на Русия. Сключването на примирие на 12 август го разгневява, но се оказва неспособен да промени решението на везира. Борбата му за хвърлянето на Османската империя във война с Русия продължава още 2 г., което пречи да се сключи окончателният мир, подписан едва на 16 юли 1713 г. в Одрин.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]