Коджа Мехмед Рагъп паша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рагъп паша)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Коджа Мехмед Рагъп паша
османски политик
Коджа Мехмед Рагъп паша 
Роден: 1698 г.
Починал: 1763 г. (65 г.)

Коджа Мехмед Рагъп паша е османски политик и велик везир. Неговото управление начело на Османската империя е на практика последното успешно, преди катаклизмите на и от Руско-турска война (1768-1774) с последвалото кърджалийско време. Епитетът „коджа“ в османо-турски значи „голям“ или „велик“ и Рагъп паша го получава за държавнически заслуги.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Баща му Шевки Мустафа е османски администратор. Започва кариерата си като ковчежник в Багдад. Участва в преговорите за сключването на Белградския мирен договор, последния значим османски външнополитически успех.

През 1740 г. е издигнат във везир в дивана и по-точно във външен министър на османците с титула "рейс-юл кюттаб" или "рейс ефенди". През 1744 г. е назначен за управител на османски Египет и остава в Египет до 1748 г., когато е принуден от местните мамелюци да го напусне.

На 12 януари 1757 г., т.е. от годината на смъртта на султан Осман III - е на практика първия велик везир на Високата порта /строителството на архитектурния шедьовър завършва в края на предходната 1756 г./. Управлението на Рагъп паша е обаче на практика последното успешно, преди да започне упадъка с края на османците.

Новият османски султан Мустафа III заварва Рагъп паша начело на империята. Рагъп паша сключва династичен брак със сестрата на падишаха Селиха султан, сдобивайки се с титлата димат. Рагъп паша е горещ защитник на мирната османска политика и недопуска въвличането на империята в бушуващата по това време седемгодишна война в Европа, особено срещу Русия.[1] Още в началото на управлението му при султан Осман III е лансиран за вселенски патриарх Серафим II, който през 1761 г. е низвергнат от фанариотите да е начело на Вселенската патриаршия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. История на Османската империя от Ахмед Садулов, стр. 168. Фабер, Велико Търново., 2000.
Кьосе Бахир Мустафа паша велик везир на Османската империя (12 януари 1757 – 8 април 1763) Мухсинзаде Мехмед паша