Подялби на Полша

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Рейтан – Падането на Полша“, картина на Ян Матейко. Платно, маслени бои, 1866 г., размери 282 x 487 см

В края на 18 век, след Седемгодишната война, Жечпосполита е на три пъти последователно разделяна и овладявана от трите сили влезли постфактум в Свещения съюз – Руската империя, Свещената римска империя (от 1806 г. е Австрийска империя, която влиза в Свещения съюз) и Кралство Прусия.

Първи дележ[редактиране | редактиране на кода]

Първото разделяне на Жечпосполита е извършено по силата на конвенция от 25 юли 1772 г. подписана в Санкт Петербург. Източна Белорусия и част от Ливония преминават към Руската империя; Вармия с Поморското, Малборкското, Хелминското, Иновроцлавското, Гнезнеското и Познанското войводства са отстъпени във владение на Прусия, а Освенцимското и Заторското княжества, ведно с южните части на Краковското и Сандомирското войводства и Руското и Белското войводства преминават в патримониума на Свещената Римска империя.

Втори дележ[редактиране | редактиране на кода]

Второто разделяне е извършено 20 години след първото на 12 януари 1793 г.

То е извършено понеже Полша става втората държава в света след САЩ приела конституция. В Гродно, т.нар. Гродненски сейм приканва да се намесят в името на реда царските, т.е. императорските руски войски и в състава на Руската империя влиза голяма част от Западна Беларус и Украйна, и на Прусия – Гданск, Торун, почти цяла от Полша, част от Мазовия и Краковското войводство.

Трети дележ[редактиране | редактиране на кода]

През 1794 г. избухва Косцюшкото въстание, чиято цел е да освободи Жечпосполита от влиянието на Руската империя, както и да защити конституцията приета на 3 май 1791 г. Въпреки първоначалният успех, въстанието се оказва неуспешно. Трите сили решават да зачеркнат Полша от европейската карта, и така третото и последно разделяне е осъществено на 13 октомври 1795 г. с подписаната трета поред конвенция, по силата на която Русия присъединява към територията си земите на изток от реките Неман и Буг, Прусия взема по-голямата част дотогавашното Мазовецко войводство с Варшава, части от Трокското, Подляшкото и Равското войводства, а Свещената Римска империя (респективно Австрия) – Краковското, Сандомирското, Люблинското и части от Мазовецкото, Подляшкото, Холмското и Брест-Литовското войводства.

Окончателната подялба[редактиране | редактиране на кода]

В резултат от трите дележа, Полско-литовската средновековна държава Жеч Посполита престава да съществува. На 15 януари 1797 г. е подписана последната конвенция между трите страни с която е узаконена подялбата на полското наследство и уредени междудържавно въпросите с гражданството на бившите полски поданици с премахване на последните останки от полската средновековна държавност. Като приложение към тази конвенция е приложен актът за абдикация от полския кралски престол на последния полски крал в историята – Станислав Август Понятовски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]