Алексис фон Рьоне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Алексис фон Роне)
Алексис фон Роне
германски офицер от Вермахта
Рьоне през 1944 г.
Рьоне през 1944 г.

Званиеполковник
Години на служба1939 – 1944
Служи на Нацистка Германия
Род войскиВермахт
КомандванияЧуждестранни армии Изток
Битки/войниВтора световна война

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт

Алексис фон Рьоне (на немски: Alexis von Roenne) е германски полковник от Вермахта, екзекутиран след опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г. Един от любимите на Хитлер анализатори в Абвер, фон Рьоне не е пряко замесен в заговора, но въпреки това е съден, благодарение на връзките си с много от заговорниците.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рьоне се издига през германското разузнаване, за да оглави Западните армии, клон на Абвера, натоварен с шпионаж на Западния фронт. Сочен е от съвременните историци като „любимият анализатор на Хитлер“.[1]

Въпреки това, твърд християнин с вярвания, противоречащи на нацистката партия, историците смятат, че той води двоен живот, като умишлено подвежда Адолф Хитлер и Главно командване на Вермахта.

Арестуван непосредствено след заговора от 20 юли[2], благодарение на връзката си с няколко от отговорните, но освободен скоро след това. Рьоне е арестуван отново на 9 август и се изправя пред Народна съдебна палата на Роланд Фрайслер на 5 октомври.[3] Декларирайки, че нацистките расови политики са несъвместими с неговите християнски ценности, той е признат за виновен по време на съдебния процес и е обесен на кука за месо в затвора Пльоцензе на 12 октомври. Неговият последен епитаф към съпругата му отразява вярата му, като казва: „В миг сега ще се прибера у дома на нашия Господ в пълно спокойствие и сигурна светлина“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1963-, Macintyre, Ben,. Operation Mincemeat: the true spy story that changed the course of World War II. London, Bloomsbury, 2010. ISBN 9781408809211. OCLC 619515053.
  2. Center, German Resistance Memorial. German Resistance Memorial Center – Biographie // Gdw-berlin.de. Посетен на 27 ноември 2017.
  3. Operation Overlord: Colonel Alexis von Roenne // Warfarehistorynetwork.com. Архивиран от оригинала на 2018-06-16. Посетен на 27 ноември 2017.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alexis von Roenne в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​