Алексис фон Рьоне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алексис фон Роне
германски офицер от Вермахта
Рьоне през 1944 г.
Рьоне през 1944 г.

Званиеполковник
Години на служба1939 – 1944
Служи на Нацистка Германия
Род войскиВермахт
КомандванияЧуждестранни армии Изток
Битки/войниВтора световна война

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт

Алексис фон Рьоне (на немски: Alexis von Roenne) е германски полковник от Вермахта, екзекутиран след опита за убийство на фюрера Адолф Хитлер от 20 юли 1944 г. Един от любимите на Хитлер анализатори в Абвер, фон Рьоне не е пряко замесен в заговора, но въпреки това е съден, благодарение на връзките си с много от заговорниците.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Рьоне се издига през германското разузнаване, за да оглави Западните армии, клон на Абвера, натоварен с шпионаж на Западния фронт. Сочен е от съвременните историци като „любимият анализатор на Хитлер“.[1]

Въпреки това, твърд християнин с вярвания, противоречащи на нацистката партия, историците смятат, че той води двоен живот, като умишлено подвежда Адолф Хитлер и Главно командване на Вермахта.

Арестуван непосредствено след заговора от 20 юли[2], благодарение на връзката си с няколко от отговорните, но освободен скоро след това. Рьоне е арестуван отново на 9 август и се изправя пред Народна съдебна палата на Роланд Фрайслер на 5 октомври.[3] Декларирайки, че нацистките расови политики са несъвместими с неговите християнски ценности, той е признат за виновен по време на съдебния процес и е обесен на кука за месо в затвора Пльоцензе на 12 октомври. Неговият последен епитаф към съпругата му отразява вярата му, като казва: „В миг сега ще се прибера у дома на нашия Господ в пълно спокойствие и сигурна светлина“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1963-, Macintyre, Ben,. Operation Mincemeat: the true spy story that changed the course of World War II. London, Bloomsbury, 2010. ISBN 9781408809211. OCLC 619515053.
  2. Center, German Resistance Memorial. German Resistance Memorial Center – Biographie // Gdw-berlin.de. Посетен на 27 ноември 2017.
  3. Operation Overlord: Colonel Alexis von Roenne // Warfarehistorynetwork.com. Архивиран от оригинала на 2018-06-16. Посетен на 27 ноември 2017.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alexis von Roenne в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​