Ален Жупе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ален Жупе
Alain Juppé
френски политик

Роден
15 август 1945 г. (78 г.)

Учил вЕкол нормал (Париж)
Национално училище за администрация
Институт за политически изследвания
Политика
ПартияСъюз за народно движение
Сбор за Републиката
Републиканците
Семейство

Уебсайтwww.al1jup.com
Ален Жупе в Общомедия

Ален Жупе (на френски: Alain Juppé) е френски десен политик, деятел на партия Обединение в поддъжка на Републиката, а по-късно на Съюз за президентско мнозинство на френски: Union pour la majorité présidentielle, министър-председател на Франция от 1995 до 1997 година, понастоящем изпълняващ длъжността кмет на град Бордо.

От 18 май до 18 юли 2007 г. е министър на държавната администрация и министър на околната среда, но след като губи изборите в своя окръг (избори за държавен глава през 2007), подава оставка.

Жупе е наричан с прозвището „ходещият компютър“, заради своите блестящи математически способности.

Започва да гради политическа кариера през 1976 година, в качеството на спийчрайтър на Жак Ширак. По-късно е помощник на Ширак по финансовите въпроси.

В периода 1993 – 1995 е министър на външните работи в кабинета на Едуар Баладюр. От 1995 до 1997 е министър-председател на първото правителство, формирано при президента на Петата република Жак Ширак. След победата на социалистите на парламентарните избори, подава оставка. От 1995 до 2004 г. е кмет на град Бордо (като съвместява поста министър-председател и кмет едновременно). Първи председател на Съюз за президентско мнозинство във Франция (2002 – 2004).

Корупционен скандал[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. Жупе е обвинен в разхищение на държавни средства, по времето на неговото правителство (става дума за харчене на пари от парижкото кметство, за финансиране на партията „Съюз за президентско мнозинство“), даден е на съд, получава 6-месечна условна присъда, отнемане на граждански права за 5 години и забрана да участва в изборни органи за 10 години.

По-късно тези срокове са намалени. Като следствие на скандала Жупе напуска поста кмет на Бордо и председател на управляващата партия, пост, който от него поема Никола Саркози.