Ален Жюпе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ален Жюпе
френски политик
Ален Жюпе 
Роден: 15 август 1945 г. (74 г.)

Ален Жюпе (на френски: Alain Juppé) е френски десен политик, деятел на партия Обединение в поддъжка на Републиката, а по-късно на Съюз за президентско мнозинство на френски: Union pour la majorité présidentielle, Министър-председател на Франция от 1995 до 1997 година, понастоящем изпълняващ длъжността кмет на град Бордо.

От 18 май до 18 юли 2007 г. е министър на държавната администрация и министър на околната среда, но след като губи изборите в своя окръг (избори за държавен глава през 2007), подава оставка.

Жюпе е наричан с прозвището „ходещият компютър“, заради своите блестящи математически способности.

Започва да гради политическа кариера през 1976 година, в качеството на спийчрайтър на Жак Ширак. По-късно е помощник на Ширак по финансовите въпроси.

В периода 19931995 е министър на външните работи в кабинета на Едуард Баладюр. От 1995 до 1997 е Министър-председател на първото правителство, сформирано при президента на Петата република Жак Ширак. След победата на социалистите, на парламентарните избори, подава оставка. От 1995 до 2004 г. е кмет на град Бордо (като съвместява поста министър-председател и кмет едновременно). Първи председател на Съюз за президентско мнозинство във Франция (2002-2004).

Корупционен скандал[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г. Жюпе е обвинен в разхищение на държавни средства, по времето на неговото правителство (става дума за харчене на пари от парижкото кметство, за финансиране на партията „Съюз за президентско мнозинство“), даден е на съд, получава 6-месечна условна присъда, отнемане на граждански права за 5 години и забрана да участва в изборни органи за 10 години.

По-късно тези срокове са намалени. Като следствие на скандала, Жюпе напуска поста кмет на Бордо и председател на управляващата партия, пост който от него поема Никола Саркози.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]