Алианс за опазване на амурските тигри и леопарди

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Алиансът за опазване на амурските тигри и леопарди (на руски: Альянс по сохранению амурских тигров и леопардов; на английски: Amur Leopard and Tiger Alliance, съкратено: ALTA) е обединение на тринадесет неправителствени организации от Русия и други държави, създадено през 1996 година[1] за съхраняване на амурския (сибирския) тигър и амурския леопард в естествената им среда в руския Далечен изток и Северен Китай.

Състав[редактиране | редактиране на кода]

В Алианса влизат организациите Фонд „Тигри на ХХІ век“ (Великобритания), Фонд на Дейвид Шепърд (Великобритания), Фонд „Амур“ (Великобритания, Русия), Фонд „Феникс“ (Русия), Зоопарк на Хелзинки (Финландия), Зоопарк на Минесота (САЩ), Московски зоопарк, Лондонско зоологическо общество, Уайлдлайф Ветс Интернешънъл (Великобритания), Фонд „Тигрис“ (Холандия) и други.[2]

Дейност[редактиране | редактиране на кода]

Защита от бракониери[редактиране | редактиране на кода]

Бракониерството е една от преките заплахи за изчезването на амурския леопард и тигър. През 1998 г. е създадена мобилна група срещу бракониерството, която е оборудвана с техника. Групата е петчленна с куче. На разположение е през цялото денонощие и полага усилия в предотвратяване на бракониерството не само на дивите котки, но и на техните потенциални жертви. От 2002 г. насам представители на алианса са конфискували повече от 400 огнестрелни оръжия, пет кожи от леопард или тигър, а така също е подала около 40 сигнала за започване на наказателно производство.[3]

Компенсации на населението за убит добитък[редактиране | редактиране на кода]

Особени усилия се полагат в компенсиране на жертвите нанесени от хищните котки в еленовъдните паркове. Тук се дават най-много жертви от страна на леопардите и тигрите, които са убивани от разгневени стопани.

Пропаганда[редактиране | редактиране на кода]

Организацията залага на обществено ограмотяване и образоване на младото население в Приморския край, за да спечели подкрепа за своята кауза. Редовно се организират обществени прояви, целящи масовост и заинтересованост на населението към изчезващите животни. Интересен факт е, че амурският леопард е известен в цял свят, докато в същото време местното население не знае почти нищо за него.[4] Алиансът лобира за създаване на охранителна полиция и законодателство в защита на амурските леопарди и тигри.

Защита от горски пожари[редактиране | редактиране на кода]

Усилията на Алианса са насочени основно в опазването от умишлени пожари на резервата Кедровая Пад. Ежегодно възникват пожари, обхващащи около 7% от неговата територия. Създадени и обучени са оборудвани групи за реагиране при пожари. Изграждат се и защитни предпазни пояси около резервата.[5][6]

Наблюдение на популацията[редактиране | редактиране на кода]

Алиансът прилага два основни метода на наблюдение на леопардите в природата. При традиционния метод се прави изследване на следите, оставени от котките в снега и маркираните от тях участъци. При съвременния метод се използват т.нар. „фотокапани“, посредством които се осъществява заснемане на леопарди, преминаващи покрай заложени камери. По този начин се създават условия за индивидуално опознаване на леопардите и проследяване на устойчивостта на популацията.[7]

Програмата на Московския зоопарк включва изследване на съвременното състояние на популацията на тигъра в природата.[8]

Екологично и биомедицинско изследване[редактиране | редактиране на кода]

През 2006 г. Алиансът започва изпълнението на петгодишен проект за изследването на амурския леопард в Приморския край. Целта на проекта е да се събере подробна екологична и биомедицинска информация, нужна за възстановяване на популацията на леопарда.[9] Дейностите включват улавяне на леопарди с цел събиране на проби за генетичен и медицински анализ. Този проект ще помогне да се определят:[10]

 • Основните фактори на смъртност при леопардите. Наблюденията показват, че леопардите имат високи нива на смъртност, но причините за това са неизвестни.
 • Репродуктивния успех и риска от инбрийдинг. По този начин биха могли да бъдат своевременно открити проблеми от генетично естество.
 • Географските коридори, през които преминават леопардите между Русия и Китай, както и потенциалните коридори на движение в Русия. Това ще бъде ценна информация при евентуално въвеждане на индивиди в нови местообитания.
 • Връзката между амурски тигри и леопарди. Знае се, че териториите им се припокриват, но е нужно да се разбере как се конкурират за храна и какви са реакциите им при непосредствени срещи.

Програми за развъждане в неволя[редактиране | редактиране на кода]

Една от основните задачи на зоопарковете членове на алианса е да съхранят генетичното разнообразие на двата подвида както в изкуствена среда на обитание, така и в популациите им в природата.[8]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Михиель Хотте: Амурский леопард, в: Новости тайги, 2006 (№54), стр. 5 (достъп 5.1.2010)
 2. Фонд Феникс (посетен на 3.1.2010)
 3. Anti-poaching & compensation of livestock kills
 4. Education and media projects
 5. Fire-control at the nature reserve Kedrovaya Pad
 6. The Zoological Society of London (ZSL), Emergency situation in Amur leopard reserve Архив на оригинала от 2009-12-26 в Wayback Machine. (посетен на 3.1.2010)
 7. Population monitoring (including snow-track counts and camera trapping)
 8. а б [hthttp://moscowzoo.ru/get.asp?id=C35 Московский зоопарк, Программы] (Moscowzoo, посетен на 12 януари 2010)
 9. Wildlife Vets International, Amur Leopard Reintroduction Project Архив на оригинала от 2009-02-13 в Wayback Machine. (посетен на 3.1.2010)
 10. Ecological and biomedical research