Алое вера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алое вера
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Зайчесянкоцветни (Asparagales)
семейство:Асфоделови (Asphodelaceae)
род:Алое (Aloe)
вид:Алое вера (A. vera)
Научно наименование
Burm.f., 1768
Синоними
  • Aloe elongata Murray, 1789
  • Aloe barbadensis Mill., 1768
  • Aloe perfoliata var. vera Linnaeus, 1753
Алое вера в Общомедия
[ редактиране ]

Алое вера (Aloe vera) е растение от семейство Асфоделови. Тропическо растение. Отглежда се и като градинско културно растение. Има сочни дебели листа. Използва се за медицински цели. Листата му съдържат антрахинонови гликозиди, биогенни стимулатори и др.

Много често хората бъркат това растение с кактус. В листата на растението се съдържа гел, който е богат на полезни вещества, като в това число влизат всички важни витамини, минерали, ценни аминокиселини и протеини и много други. Именно тези свойства са спечелили на алое вера прозвището „растение чудо“. Растението се използва и за лечение на очни заболявания, подобряване на зрението, подобряване на притока на кислород, възвръщане на нормалната форма на кръвоносните съдове и др.

Гелът от алое обикновено се използва за приготвяне на локални лекарства за кожни заболявания, като изгаряния, рани, измръзване, обриви, псориазис, херпес или суха кожа. [1][2] Латексът от алое може да се получи в изсушена форма, наречена смола, или като "изсушен сок от алое".[3]

Алое вера се появява и разпространява в Африка: Мароко, Мавритания, Египет, Судан, Канарските острови, Кабо Верде и остров Мадейра, както и в южната половина на Арабския полуостров. Растението се среща и в див вид на Канарските острови. [4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aloe (Aloe vera). // Mayo Clinic, 2017-09-17. Посетен на 2020-01-21.
  2. Aloe vera. // National Center for Complementary and Integrative Health, US National Institutes of Health, 2020-10-01. Посетен на 2021-07-01.
  3. Assessment report on Aloe barbadensis Mill. and on Aloe (various species, mainly Aloe ferox Mill. and its hybrids), folii succus siccatus. // 2016-11-22. Посетен на 2021-01-29.
  4. Aloe vera, African flowering plants database. // Conservatoire et Jardin botaniques de la Ville de Genève. Архивиран от оригинала на 2015-01-23. Посетен на 2017-05-30.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]