Алпака

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за сплавта от мед, никел и цинк. За животното Алпака вижте Алпака (животно).

Гребен от алпака.

Алпака̀ е търговското наименование на сплав от мед, цинк и никел, със съдържание на никел най-малко 5 %.

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

Алпаката е матовосива, корозиоустойчива, с добри механични качества (трудно се огъва или чупи). При полиране добива бляскава гладка повърхност, което се дължи на наличието на никел в сплавта.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Алпаката намира най-различни приложения: главно в телекомуникациите (особено в телефонната промишленост), за части на различни инструменти, за висококачествени арматурни и тръбни елементи и принадлежности, за ципове и т.н. Също така се използва за изработка на висококачествени гамби, които след това се полират многократно и чак тогава биват прилагани в употреба. Намира приложение и в енергетиката (клеми, пружини, съединители, контакти и т.н.), строителството (части за метални конструкции, кинкалерийни и декоративни артикули), както и в химическата и хранително-вкусовата промишленост (различни уреди). Поради някои свои свойства алпаката служи и за направа на прибори и посуда за хранене.

Последното приложение е широко разпространено в България преди 10 ноември 1989 г. поради засиленото производство и достъпността на съставките в бившия Съветски съюз.