Кантонски език

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кантонски
廣東話
СтранаХонконг, Макао, Китай, Малайзия, Сингапур, Канада, САЩ, Австралия, Нова Зеландия
РегионИзточна Азия
Говорещи66 000 000
Писменосткитайска писменост
Систематизация по Ethnologue
-Китайско-тибетски
.-Китайски
..-Юски
...-Юхайски
....→Кантонски
Официално положение
Официален вFlag of Hong Kong.svg Хонконг
Flag of Macau.svg Макао
Регулатор
Кодове
ISO 639-1zh
ISO 639-2chi (B), zho (T)
ISO 639-3yue
Кантонски в Общомедия

Кантонският (粵語/粤语, лит. „Юе (Гуандун)“) е сред основните езици от китайската езикова група.

Говори се главно в югоизточната част на Континентален Китай, Хонконг, Макао, както и от китайски малцинства в Югоизточна Азия и от много китайски емигранти от кантонски произход по целия свят. Името му е произлязло от Кантон, стара френска латинизация на Гуанджоу, столицата на провинцията Гуандун. Кантонският е тонален език.

В различните области се говорят различни кантонски диалекти. Най-престижен е диалектът Гуанджоу, който най-често се нарича просто „кантонски“. Той е лингва франка не само на провинцията Гуандун, но и на кантонската диаспора по света и се говори от около 70 милиона души, като в чужбина с него може да се мери само Мин нан, говорен от около 40 милиона души, голяма част от които се намират в Югоизточна Азия. Диалектът Гуанджоу се говори също в Хонконг, финансовата и културна столица на Южен Китай.

Като него диалектът Тайшан, един от „сей йап“ или „сийи“ (四邑) диалектите, които идват от гуандунски окръзи, където повечето кантонски имигранти се заселват по времената, когато Канада и САЩ не са допускали китайски имигранти, продължава да се говори от нови имигранти от Южен Китай и дори от трето поколение китайски американци от кантонски произход.

Както и други основни разновидности на китайския, кантонският често се смята за диалект на един-единствен китайски език по културни и националистични причини. Повечето лингвисти обаче го разглеждат като отделен език, със значителни изключения от Китайската народна република.