Алън Алфорд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алън Алфорд
Alan Alford
Роден 1961 г.
Починал 14 ноември 2011 г. (50 г.)
Уолсол, Англия
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 1995 – 2006
Жанр документалистика
Тема митология, древна археология, древна космология
Дебютни творби „Боговете на новото хилядолетие“

Съпруга Суму Алфорд
Уебсайт

Алън Алфорд (на английски: Alan Alford) е английски писател на бестселъри в жанра историческа митология и космология, независим изследовател и лектор-експерт по античната митология, произходът на религиите по света и египтология.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Алън Алфорд е роден през 1961 г. в Англия. Завършва гимназия в Саутхамптън. През 1982 г. получава бакалавърска степен по търговия от Университета на Бирмингам. През 1985 г. става квалифициран експерт-счетоводител от Института по търговия на Англия и Уелс. Работи като експерт-счетоводител в няколко средни компании от областта на индустрията в сферата на строителството, авиацията и водоснабдяването. През 1993 г. получава с отличие магистърска степен по счетоводство.

В средата на 80-те години е заинтригуван от теорията за „древните астронавти“ на Ерих фон Деникен, която е допълнена от Зекария Сичин. Започва да отделя значителна част от свободното си време, за да изследва древното минало, да посещава древните градове по света и да търси отговори на вечните въпроси: кой сме ние и откъде идваме. В продължение на общо 17 години изучава литература за многобройни противоположни теории, които се опитват да обяснят тайните на тайнственото минало на човечеството.

Първата му книга „Боговете на новото хилядолетие“ е публикувана през 1996 г. В нея той дава аргументи в подкрепа на хипотезата за „древните астронавти“, но същевременно оспорва други теории, като тези на Зекария Сичин. Книгата става бестселър и го прави известен. Същата година той работата си и се посвещава на писателската си кариера.

Във втората си книга „The Phoenix Solution“ (Решението на Феникса) от 1998 г. се насочва към мистериите на древния Египет и развива хипотезата, че египетските митове са основани на историческа катастрофа, и същевременно отхвърля част от „доказателствата“ за древните астронавти, които посочва в първата си книга.

В книгата си от 2000 г. „Когато боговете слязоха“ продължава темата за че боговете на древния Египет и Месопотамия, които олицетворяват катаклизма на сътворението, и че същата идея стои в основата на религиите на юдаизма и християнството. За него разпъването на Христос символизира катаклизма и възраждането на Вселената. Книгата се счита за една от най-смелите писани по темата за религията.

В периода 2001 – 2003 г. посещава повече от двадесет и четири страни, включително Гърция, Египет, Ливан, Израел, Йордания, Мексико, Перу, Боливия, Китай и Непал.

В книгата си „Атлантида:краят на един мит“ представя хипотезата, че Голямата пирамида в Гиза е символ на сътворението, в която строителите са запазили свещени реликви и научни знания в полза на бъдещо поколение. Според него пирамидата все още съдържа непокътната гробница и редица тайни помещения за съхранение.

Женен е, но няма деца. Алън Алфорд умира на 14 ноември 2011 г. в Уолсол, Англия.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

 • Gods of the New Millennium (1996)
  Боговете на новото хилядолетие: Научно доказателство за богове от плът и кръв, изд. „Гуторанов и син“ (1999), прев. Светла Хайтова-Ифандиева
 • The Phoenix Solution (1998)
 • When the Gods Came Down (2000)
  Когато боговете слязоха, изд. „Гуторанов и син“ (2001), прев. Светла Хайтова-Ифандиева
 • The Atlantis Secret (2001)
 • Pyramid of Secrets (2003)
  Атлантида:краят на един мит: Пълно декодиране на изчезналия континент на Платон, изд. „Гуторанов и син“ (2003), прев. Светла Хайтова-Ифандиева
 • The Midnight Sun (2004)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]