Аменхотеп II

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Бюст на Аменхотеп II в Берлинския музей

Аменхотеп II е седмият фараон на Древен Египет от XVIII династия на Новото царство на Египет. Царуването му обикновено се дава с годините 1427 до 1400 пр.н.е. или 1436 — 1412 г. пр.н.е.

Той е син на Тутмос III, който е бил велик завоевател. Макар и да не притежава военния гений на баща си, Аменхотеп II продължава неговата завоевателна политика и извършва редица успешни походи през своето управление. На втората година от възкачванито си Аменхотеп II води победни сражения в Сирия. Девет месеца след завръщането си от Азия предприема успешно нахлуване на юг в Нубия. В седмата година се отправя на нов по-голям поход към Палестина и Сирия където побеждава местните владетели и ги принуждава да му се подчинят. През деветата година Аменхотеп II предприема още една кампания в Предна Азия в който постига победа срещу Хетското царство и Митани и достига до р. Ефрат. По-късно отново воюва в Нубия.

Останала част от неговото почти 26-годишно управление преминава почти изцяло в мир. Аменхотеп II построява сравнително малко на брой храмове и паметници. Както твърдят надписите той бил добър стрелец с лък и превъзхождал с физическата си сила повечето от предишните фараони.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Името на Аменхотеп II
в йероглифи
ra
aA
xpr Z2
тронно име
i mn
n
Htp HqA iwn
лично име