Американският Кон (вожд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Американският Кон
индиански вожд

Роден
Блек Хилс, Южна Дакота, САЩ
Починал
Пайн Ридж, Южна Дакота, САЩ
Американският Кон в Общомедия

Американският Кон (на английски: American Horse – в превод от сиукското Уашичун Ташунке) е индански вожд на сиукското племе оглала (Oglala Sioux).

Известен е като Младия американски кон (Young American Horse), за да се отличава от своя вуйчо Стария американски кон (1820?–1876), който е убит в битката при Слим Бют (9 – 10 септември 1876). Зет на Червения Облак.

Американският кон се отличава по време на Сиукските войни от 60-те и 70-те години на ХІХ век, особено по време на т.нар. „Война на Червения Облак“ (1866 – 68 г.).

В резервационния период става един от основните лидери на лакота, измествайки постепенно Червения облак. Заема позиция на съглашателство с правителството. През 1887 г. той е един от вождовете, които подписват поредния договор с американското правителство, по силата на който територията на сиукските резервати се намалява почти двойно.

Американският Кон води делегацията на оглала в столицата Вашингтон през 1891 година, която успешно преговаря за подобряването на положението и правата на сиуксите.