Американският Кон (вожд)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Американският Кон
индиански вожд
Американският Кон 
Роден: 1840 г.
Блек Хилс, Южна Дакота, САЩ
Починал: 16 декември 1908 г. (68 г.)
Пайн Ридж, Южна Дакота, САЩ

Американският Кон (на английски: American Horse — в превод от сиукското Уашичун Ташунке) е индански вожд на сиукското племе оглала (Oglala Sioux). Известен е като Младия Американски Кон (Young American Horse), за да се отличава от своя вуйчо Стария Американски Кон (1820?–1876), който е убит в битката при Слим Бют (9–10 септ. 1876). Зет на Червения Облак.

Американският Кон се отличава по време на Сиукските войни от 60-те и 70-те години на ХІХ век, особено по време на т.нар. „Война на Червения Облак“ (1866–68 г.).

В резервационния период става един от основните лидери на лакота, измествайки постепенно Червения Облак. Заема позиция на съглашателство с правителството. През 1887 г. той е един от вождовете, които подписват поредния договор с американското правителство, по силата на който територията на сиукските резервати се намалява почти двойно.

Американският Кон води делегацията на оглала в столицата Вашингтон през 1891 година, която успешно преговаря за подобряването на положението и правата на сиуксите.