Анастасия Вялцева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анастасия Вялцева
руска оперна певица
Anastasia vyaltseva 2.gif
Родена
Починала
Санкт Петербург, Руска империя
Погребана Петроград, Русия
Музикална кариера
Инструменти вокал
Глас мецосопран
Направление опера, оперета
Активност от 1893 г.
Анастасия Вялцева в Общомедия

Анастасия Димитриевна Вялцева (на руски: Анастаси́я Дми́триевна Вя́льцева), по съпруг Бискупская, е руска естрадна и оперетна певица, мецосопран, изпълнителка на цигански романси[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 1 март 1871 г. в село Алтухово, Орловска губерния, Руска империя[2] (днес в Брянска област). Майка ѝ Мария Тихонова е местна селянка. Баща ѝ Дмитрий Вялцев, роден в село Связе е лесничей, наглеждащ някои от именията на граф Орловски. Слуховете се, че Анастасия е незаконно дете на управителя на имението на граф Орловски, Алексей. Последният урежда брака на Мария с Дмитрий, като Дмитрий се съгласява да даде фамилията и бащиното си име на детето.[3]

След смъртта на Дмитрий (убит е от падащо дърво) Мария Тихонова с Настя и двамата си синове Яков и Ананий се преселва в малка дървена колиба в покрайнините на Алтухово. Няколко години по-късно тя взима трите си деца в Киев, където работи като перачка.[4][5] В Киев 8-годишната Анастасия започва работа в салон за шивачки. Клиентелата, най-вече момичета от киевските театри, скоро открива гласа на момичета.[6][4][7]

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

На 14 години Вялцева посещава балетния майстор Ленчевски, а през 1887 г. влиза в неговата балетна трупа.[8] Година по-късно тя се насочва към Йосиф Сетов, уважаван оперетен импресарио, чиято трупа е в Киев за зимния сезон. Впечатлен от нейното пеене, той я кани да се присъедини към трупата като танцьорка, въпреки че няма свободни места.[4][9] Танцуването обаче не е силната страна на Вялцева, а въпреки качеството на нейния глас, публиката я замеря с домати. Сетов прави всичко възможно да окуражи момичето и по-късно тя си го спомня с благодарност, наричайки го „артистичен кръстник“.[4] Премества се да живее в Санкт Петербург, където взема уроци от председателя на Петербугското вокално общество Станислав Сонки.

През 1897 г. в московския театър „Ермитаж“ се състои първият самостоятелен концерт на Анастия Вялцева, който предизвика отзвук в артистичните среди. Популярността на Вялцева в началлото на 20 век е огромна, тя е наричана „Чайката на руската естрада“ и „руската Пепеляшка“. Последното за издигането ѝ от обикновена слугиня до една от най-богатите и известни жени в Русия. Концерта на „несравнимата“ изпълнителка на романси винаги предизвика шумен успех[10], а грамофонните плочи с нейни записи излизат в огромни тиражи.

Вялцева е диагностицирана с плеврит и по-късно с левкемия. Операциите, на които се подлага, не успяват да я спасят и тя умира на 4 февруари 1913 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Soviet Encyclopaedia of Music
  2. Nestyev, I.V. Stars of Russian Popular Music. Moscow. Sovertsky Kompozitor. 1970. P. 49
  3. Dobryakova, Elena. The Saloon Queen Was Adored by the Whole Russia. // Nevskoye Vremya, 2 март 2011. Посетен на 1 март 2012.
  4. а б в г Kizimova, S.P.. The Incomparable Anastasia Vyaltseva. Chapter 1. // Bryansk, Pridesenye Publishers. Посетен на 1 март 2012.
  5. Kizomova, S.. A.D.Vyaltseva. Chronology. // Pridesenye Publishers, 1999. Посетен на 1 декември 2012.
  6. A.Vyaltseva biography. // vyalceva.net. Посетен на 1 март 2012.
  7. Anastasiya Vyaltseva. // www.bestpeopleofrussia.ru. Посетен на 1 март 2012.
  8. Saint Petersburg Theatre museum. Anastasia Vyaltseva Collection
  9. Rogoza, Vladimir. A Priestess of Banality or Russian Music's Seagull?. // 2008. Посетен на 1 март 2012.
  10. 1.10.1910 дала концерт в Вологде в здании страхового общества. См. Именослов. Знаменитые люди в Вологде. (Автор-составитель Р. А. Балакшин) Вологда, 1994. — с.34.