Анастас Българин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анастас Българин
революционер
Роден
18-и век
Починал
1839 година
Семейство
ДецаЛеонидас Вулгарис

Анастас или Атанас Българин (на гръцки: Αναστάσιος, Αθανάσιος Βούλγαρης, Анастасиос, Атанасиос Вулгарис) е гръцки революционер от български произход, герой от Гръцката война за независимост.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Анастас Българин е роден в Пиянец. При избухването на Гръцкото въстание в 1822 година заминава за Гърция и се включва във въстаническите части. Семейството му е затворено от османците и разпръснато из различни части на Балканите. Анастас Българин стига до висок военен чин в гръцката армия.[1] На 22 май 1825 година военният министър Адам Дукас пише до правителството:

...хилядникът Анастас Българин, намиращ се под непосредствената команда на Хаджи Христо, е един от първите, които се осмелиха да се промъкнат в крепостта Неокастро. Той се би храбро заедно с войниците си в крепостта и в Сфактрия, където почти всички негови войници бяха убити при десанта на неприятеля.[2]

Атанас Българин умира в 1839 година, като оставя вдовица, дъщеря и син – гръцкият общественик и революционер Леонидас Вулгарис.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Тодоров, Николай, Веселин Трайков. Българи участници в борбите за освобождението на Гърция. София, Издателство на Българската академия на науките, 1971. с. 32.
  2. Тодоров, Николай, Веселин Трайков. Българи участници в борбите за освобождението на Гърция. София, Издателство на Българската академия на науките, 1971. с. 32 - 33.
  3. Тодоров, Николай. „Балкански измерения на гръцкото въстание от 1821 година. Приносът на българите.“, Издателство на Отечествения фронт, 1984, София, стр. 102 – 103.
  4. Тодоров, Николай, Веселин Трайков. Българи участници в борбите за освобождението на Гърция. София, Издателство на Българската академия на науките, 1971. с. 33.