Анатолий Фоменко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Анатолий Фоменко
руски математик
Роден

Образование Московски държавен университет
Научна дейност
Област Математика

Уебсайт www.chronologia.org
Анатолий Фоменко в Общомедия

Анатолий Тимофеевич Фоменко е руски математик, пълен член на Руската академия на науките (РАН), действителен член на Руската академия на естествените науки (РАЕН), действителен член на Международната академия на науките на висшите училища (МАНВУ), доктор на физико-математическите науки, професор, завеждащ катедра в Механо-математическия факултет на Московския държавен университет.

Решил е известния проблем на Плато в теорията на спектралните минимални повърхности, създал е теорията на инвариантите и тънката класификация на интегруемите хамилтонови динамични системи. Лауреат на Държавната премия на Руската федерация за 1996 г. в областта на математиката за цикъла си трудове по теорията на инвариантните многообразия и хамилтоновите динамични системи.

Автор е на 180 научни публикации, 26 математически монографии и учебници, специалист в областта на геометрията и топологията, вариационното смятане, теорията на минималните повърхнини, симплектичната топология, хамилтоновата геометрия и механика, компютърната геометрия.

Анатоли Фоменко е известен с поддържаната от него "Нова хронология".

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • А. Фоменко, Г. Носовски, Кой век сме сега?, София: Литера Прима, 2004.