Нова хронология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Нова хронология (Фоменко))
Според „новата хронология“ Иисус Христос е разпнат през 1185 г. на хълма Юша (на Босфора), а негов прототип е византийският император Андроник I Комнин. Това дава основание на Фоменко да твърди, че в крайна сметка крепостта Йорос и евангелски Ерусалим са един и същи град.

„Нова хронология“ е псевдонаучна теория, с която математиците Анатолий Фоменко и Глеб Носовски преразглеждат общоприетата история на света.

Според тях известната история на човечеството започва едва от 10 век след новата ера. Идеите им са отхвърляни от мнозинството историци и археолози.

От 70-те години Анатолий Фоменко развива идеите на академик Николай Морозов, който в началото на 20 век след Нютон оспорва историческата хронология. Подобно на Морозов, колективът на Фоменко обработва известно количество информация от астрономията и вярва, че има много несъответствия между собствените им открити дати и общоприетите в историята.

Колективът на Фоменко, като Морозов, намери няколко династии на владетели, които счита за „дубликати“ на една и съща истинска династия.

Според Фоменко хронологията на Скалигер е изкуствено удължена и няма достоверен исторически документ, по-стар от 11 век, като тези от Древна Гърция, Древен Рим и Древен Египет са били създадени от ренесансовите монаси. Първият кръстоносен поход е бил проведен 30 години след убийството на Иисус, като походът и Троянската война били едно и също събитие. Библията и Старият завет са били средновековни разкази, а старозаветният Йерусалим и Константинопол били един и същ град.

Фоменко забелязва и че някои западноевропейски думи, посветени на славянски народи, имат обидно и унизително значение:

  • анг. slave — роб (анг. Slav — славянин)
  • анг. sloven — немарливец, повлекан;
  • лат. servus — слуга (напомня на сърби);
  • анг. vulgar — прост, плебейски, парвенюшки (напомня на българи и Волга);
  • нем. Russe — 1. руснаци 2. хлебарка

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]