Нова хронология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Според „новата хронология“ Исус Христос е разпнат през 1185 г. на хълма Йушата, а негов прототип е византийският император Андроник I Комнин. Това дава основание на Фоменко да твърди, че в крайна сметка крепостта Йорос и евангелски Ерусалим са един и същи град

„Нова хронология“ наричат математиците Анатолий Фоменко и Глеб Носовски своите твърдения за развитието на историята на света.

Според тях известната история на човечеството започва едва от 10 век след новата ера. Идеите им са отхвърляни от мнозинството историци и археолози.

От 70-те години Анатолий Фоменко доразвива идеите на академик Николай Морозов, който в началото на 20 век за пореден път след Нютон и много мощно оспорва хронологията на Йозеф Юст Скалигер. Морозов и колектив на свой ред обработват огромно количество сведения от астрономията и откриват твърде много несъответствия между точните дати и приетите от Скалигер.

Морозов установява няколко династии на владетели, които по всяка вероятност са „дубликати“ на една и съща реална династия.

Според него хронологията на Скалигер е изкуствено удължена.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • А. Фоменко, Г. Носовски, „Кой век сме сега?“, „Литера Прима“, 2004.
  • А. Т. Фоменко, „Нова хронология на историята“, т. I-II, издателство „Сиела“, София, 2009
  • ((ru)) Новая Хронология – официален сайт
  • Нова хронология променя историята – Йордан Табов, старши научен сътрудник в Института по математика и информатика на БАН