Направо към съдържанието

Анатолий Яцков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анатолий Яцков
съветски разузнавач
Роден
Починал
26 март 1993 г. (81 г.)
ПогребанВаганковско гробище, Пресненски район, Русия

НаградиОктомврийска революция
Червено знаме на труда (СССР)
Червена звезда
Анатолий Яцков в Общомедия

Анатолий Антонович Яцков е съветски разузнавач, диоломат и офицер от държавната сигурност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

В края на деветгодишното училище е работник, строител и механик.[1] Завършва Московския полиграфически институт (1937 г.). Работил е като инженер-технолог в Московската картографска фабрика на името на Дунаев. Той обича да скача с парашут.[1]

След като завършва училището със специално предназначение на НКВД през 1940 г., работи в централния апарат на външното разузнаване. През 1941 г. е изпратен в резиденция в Ню Йорк като оперативен агент. Провеждал отговорни операции за получаване на строго класифицирана и важна информация за ENORMOZ (известен също като Проект „Манхатън“). Благодарение на целенасочената работа на Яцков външното разузнаване чрез агентите, с които той е имал връзка, получава информация, изчисления и чертежи по Проекта „Манхатън“. Тази информация позволява на съветските учени да получат много полезни данни за изграждането на заводи за производство на оръжеен уран и плутоний, както и за производството на самата атомна бомба.

По време на работата си по проекта „Манхатън“ Яцков си сътрудничи с Хари Голд, който краде техническа документация от Pennsylvania Sugar Company, както и със съветския разузнавач Александър Феклисов, който прониква в групата на проекта „Манхатън“ чрез учения Клаус Фукс – Фукс е тясно свързан със Голд.

Яцков също е един от контактите на Юлиус Розенберг – името му фигурира в първоначалната версия на обвиненията срещу съпрузите Розенберг Мортън Собел и Дейвид Грийнглас. Но впоследствие името на Яцков е премахнато от обвиненията – той се ползва с дипломатически имунитет и заминава за СССР 4 години преди повдигането на обвиненията.

Докато е в командировка, той извършва отговорни операции, получавайки строго секретна и важна информация за съветската отбранителна индустрия. В следвоенния период той заема ръководни длъжности в централния разузнавателен апарат, многократно е пътувал в дългосрочни командировки в чужбина и ръководи факултета по научно-техническо разузнаване[1] в Института „Червено знаме“ на КГБ на СССР (сега Академия за външно разузнаване).

След приключване на командировката си в САЩ Яцков продължава да работи в отдела за научно-техническо разузнаване. Многократно пътува за оперативна работа в европейски и азиатски страни, като успешно изпълнява поставените задачи.

Умира на 26 март 1993 г. Погребан е на Ваганковското гробище.

През 1998 г. в Русия е издадена пощенска марка, посветена на Яцков.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Иванян, Э. А. Энциклопедия российско-американских отношений. XVIII-XX века. Москва, Международные отношения, 2001. ISBN 5-7133-1045-0. с. 696.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Яцков, Анатолий Антонович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​