Ана Диамандопулу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ана Диамандопулу
Άννα Διαμαντοπούλου
гръцки политик

Родена

Етносгърци
Учила вСолунски университет
Университет „Пантеон“
Политика
ПартияОбщогръцко социалистическо движение

Уебсайтwww.diamantopoulou.gr
Ана Диамандопулу в Общомедия

Ана Диамандопулу (на гръцки: Άννα Διαμαντοπούλου) е гръцки политик, депутат от ПАСОК и бивш еврокомисар по заетостта и социалната политика в комисията Проди от 1999 до 2004 година.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Диамандопулу е родена в Кожани, Гърция в 1959 година. По образование е строителен инженер, но отрано започва политическа кариера. В 1984 година става номарх на Ном Костур, един от най-младите областни управители в историята на Гърция. На този пост остава до 1986 година, когато е назначена за главен секретар за образованието, по-късно за младежкото образование, а след това за индустрията. В 1993 година става председател на Гръцката организация на дребния и средния бизнес и занаяти (EOMMEX).

В 1996 година става депутат от Кожани. Заема поста заместник-министър за развитието, отговарящ за приватизацията и промишленото преструктуриране, който напуска за да стане еврокомисар. След завръщането си в Гърция е депутат от опозицията. В 2001 година Диамандопулу оглавява крилото на ПАСОК, което иска въвеждането на английския като втори официален език в страната.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]


Янис Перванидис номарх на Костур
(1985 – 1986)
Стерьос Хондронасиос