Английски чистокръвен кон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Състезателен английски чистокръвен кон в Япония

Английските чистокръвни коне[1] са порода коне позната с употребата си в състезания. Въпреки че думата чистокръвен понякога се използва по отношение на която и да било порода породисти коне, технически се отнася само за Английския чистокръвен кон. Смятани са за "топло-кръвни" коне заради пъргавината, скоростта и духа си.

Породата в днешния си вид е развъдена през 17ти и 18ти век в Англия, където местни кобили са кръстосани с вносни Ориенталски жребци от арабски, береберски и туркомански произход. Всички Английски чистокръвни коне днес могат да проследят родословието си до три жребци и до по-голям брой основно английски кобили. През 18ти и 19ти век породата се разпространява по света; внесена е в Северна Америка в началото на 1730 г. и в Австалия, Европа, Япония и Южна Америка през 19ти век. Милиони Английски чистокръвни коне населяват земята днес, и около 100 000 новородени са регистрирани по света всяка година.

Използвани са основно за състезания, но също така са развъждани и за други ездачески дисциплини като прескачане на препядствия, поло и лов на лисици. Също така често са кръстосвани с други породи за да бъдат подобрени вече съществуващите. Имат голям принос в развъждането на много от съвременните породи.

Английските чистокръвни коне полагат максимално усилие по време на представяне, което води до голям риск от инциденти и здравословни проблеми като белодробно кървене. Други здравословни проблеми включват ниска фертилност, необичайно малки сърца и малко съотношение на копита към тяло. Има няколко теории за факторите причиняващи честите инциденти и здравословни проблеми при породата, а проучванията продължават.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thoroughbred. // britannica.com. Посетен на 8 септември 2019.