Поло

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Поло.

Игра на поло, персийска средновековна миниатюра
Състезание по поло в Аржентина
Игра на поло

По́ло (на персийски: چوگان‎)(на английски: Polo)(на арменски: Ջիրիդ) е отборен вид спорт с коне и топка.

Целта на играта е да се вкара топката във вратата на противниковия отбор. Играчите яздят коне за бързо придвижване и местят топката по полето с помощта на специален стик.

Играта датира отпреди много векове и родината ѝ е Древна Персия. Централният площад на Исфахан (Иран), разположен под прозорците на шахския дворец, в миналото е ползван като стадион за поло.

В съвременния си вид играта е възродена от английските военни дейци в Индия, сред които виден играч е бил бъдещият премиер Уинстън Чърчил.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Поло“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​