Андреевски кръст

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Андревски кръст

Андреевският кръст (на латински: Crux decussata) e християнски символ, представляващ разпятието на свети Андрей Първозвани. Има формата на кирилската буква Х и представлява гръцки кръст, обърнат на 45°. Използва се в хералдиката и вексилологията. Има приложение и в транспорта, където се използва като пътен знак в железниците за обозначение на прелез.


Андреевският кръст в националната символика[редактиране | редактиране на кода]

Знаме на Шотландия[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на Шотландия

Шотландското знаме е сред един от най-старите национални флагове. Според легендата националният флаг на шотландците възниква през 832 година, когато в навечерието на битката с англо-саксонците кралят на скотите Ангус съзрява в небето знамение във вид на X-образен кръст, същият, на който според християнските писания е бил разпнат свети Андрей Първозванни, смятан за покровител на Шотландия.


Андреевски флаг на руския флот[редактиране | редактиране на кода]

Андреевският флаг на военнноморските сили на Русия

Руският император Петър I въвежда знаме на руския флот, което официално е прието през 1703 г. На него руският държавник поставя кръста на свети Андрей Първозвани, смятан за покровител на Русия. Андреевският флаг на руския флот понякога е изпозлван и като държавен.

На гюйса на военноморските сили на Русия също има изобразен Андреевски кръст. По времето на СССР тези знамена са сменени с нови, отговарящи на социалистическата символика. След разпадането на съветската държава двете знамена отново са въведени през 1991 г.


Андревският кръст в българския гюйс[редактиране | редактиране на кода]

Българският гюйс след 1990

Не е ясно кога е създаден първият български гюйс, но така или иначе той липсва в издадения през 1898 г. в Санкт Петербург „Албум на щандартите, флаговете и вимпелите на Руската империя и чуждите държави“. За пръв път се среща в съставения от полковник Богословски „Албум на щандартите и флаговете на чуждестранните държави“, издаден през 1912 г. Представлява бял квадратен плат с наложени върху него един върху друг червен хералдичен кръст и зелен Андреевски кръст.


Андреевския кръст в българската авиация[редактиране | редактиране на кода]

Самолет ДАР-10 с андреевски знак

До 9 септември 1944 г. бойният знак на Въздушните и бронетанковите на НВ войски е Андреевския кръст, черен на бял фон, поставян от двете страни на тялото и на крилата.