Андрю Марвел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Андрю Марвел
Andrew Marvell.jpg
Портрет на Андрю Марвел от неизвестен художник (ок. 1660)
Роден 31 март 1621 г.
Починал 16 август 1678 г. (57 г.)
Лондон, Англия
Професия поет
Националност англичанин
Жанр поезия
Направление поети-метафизици
Дебютни работи „To His Coy Mistress“, „The Garden“, „An Horatian Ode upon Cromwell's Return from Ireland“
Андрю Марвел в Общомедия

Андрю Марвел (на английски: Andrew Marvell, 31 март 1621 - 16 август 1678) е английски поет-метафизик и привърженик на парламента. Като поет-метафизик Марвел често е свързван с Джон Дън и Джордж Хърбърт. Той и Джон Милтън са приятели в колежа.

Марвел е роден в Уайнстед, Източен Йоркшър в близост до град Кингстън ъпон Хъл. Семейството му се мести в този град, когато баща му е назначен за лектор в тамошната църква „Света Троица“. Поетът получава образованието си в училището в града. Днес средно училище в Кигстън-ъпон-Хал е наречено в чест на Марвел.

Статуя на Андрю Марвел на площад Св. Троица в Кингстън-ъпон-Хал. Отдолу стои следният текст: „Поетът Андрю Марвел. Неподкупен патриот, разумен държавник и ревностен и енергичен представител на своя роден град в парламента от 1659 до 1678. Роден 1621, починал 1678.“

Най-известните поеми на Андрю Марвел включват „На неговата свенлива любима“ (To His Coy Mistress), „Градината“ (The Garden), Хорациева ода за завръщането на Кромуел от Ирландия“ (An Horatian Ode upon Cromwell's Return from Ireland) и поемата „За къщата на Апълтън“ (Upon Appleton House), в която, както повеляват тогавашните обичаи, се възхвалява приятел (или патрон) чрез богато описание на имението му в провинцията.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]