Антиох VIII Грюпос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антиох VIII Грюпос
AntiochusVIII.jpg
Роден
141 г. пр.н.е.
Починал
96 г. пр.н.е. (45 г.)
Семейство
БащаДеметрий II Никатор
МайкаКлеопатра Теа
Братя/сестриАнтиох IX Кизикен
Селевк V Филометор
Антиох VI Дионисий
СъпругаКлеопатра Селена I
Трифаена
ДецаДеметрий III Еукер
Антиох XII Дионисий
Антиох XI Епифан
Селевк VI Епифан
Филип I Филаделф
Лаодика VII Теа
Антиох VIII Грюпос в Общомедия
Монета на Антиох VIII

Антиох VIII Грюпос (Grypus, гр. „Кривоносия“), с официални прозвища Филометор, Калиник и Епифан, е владетел от династията на Селевкидите, син на Деметрий II Никатор и Клеопатра Теа. Управлява от 125 пр.н.е. до 96 пр.н.е..

Идва на трона в Сирия след свалянето на узурпатора Александър II Забинас и след като Клеопатра Теа отравя другия си син Селевк V Филометор. Тя е регент на непълнолетния Антиох VIII до 123 пр.н.е. когато е отровена от него.

Антиох VIII бил известен с познанията си в областта на токсикологията. Прославя се също като ленив владетел живеещ в разточителство. Началният период от управлението му преминава в относително спокойствие за Сирийското царство, но през 116 пр.н.е. неговият полубрат и племенник Антиох IX Кизикен окупира Коилесирия и част от Южна Сирия, откъдето дълги години води междуособна война с Антиох VIII. В династичния конфликт се намесват Птолемеите, които също са в гражданска война помежду си (Птолемей IX подкрепя Антиох IX Кизикен, а Птолемей X – Антиох VIII Грюпос).

Първоначално Антиох VIII губи столицата Антиохия и е принуден временно да се изтегли в Киликия (113 пр.н.е.). Впоследствие Антиохия неколкократно е превземана от враждуващите страни и преминава под контрола първо пак на Антиох VIII (112 пр.н.е.), който пленява убива Клеопатра IV, жената на Антиох IX, който след това повторно завзема столицата (111/110 пр.н.е.), отново загубена през 109 пр.н.е. в полза на противника му. Против Антиох IX Кизикен се обявяват Хасмонеите в Юдея, подкрепяни от Рим. В 103 пр.н.е. е сключено примирие и Сирийското царство е поделено – Антиох VIII запазва властта на север в Сирия и Киликия, Антиох IX управлява на юг в Коилесирия.

През 96 пр.н.е. Антиох VIII е убит от съветника си Хераклеон. Наследен е от сина си Селевк VI Епифан. По време на неговите наследници междуособиците в Сирия са възобновени.

Семейство и наследници[редактиране | редактиране на кода]

През 124 пр.н.е. Антиох VIII се жени за Трифаена (* ок. 141 пр.н.е., † 111 пр.н.е.), дъщеря на египетския фараон Птолемей VIII, който му изпраща също помощна войска, и на Клеопатра III от династията на Птолемеите. Двамата имат пет сина и една дъщеря:

След смъртта на Трифаена († 111 пр.н.е.) Антиох VIII се жени през 103 пр.н.е. за нейната сестра Клеопатра Селена I (* 135 пр.н.е.; † 69 пр.н.е.). Бракът остава бездетен.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]