Антонио Страдивариус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Антонио Страдивариус
италиански майстор на струнни инструменти
Антонио Страдивариус 
Роден: 1644 г.
Починал: 18 декември 1737 г. (93 г.)

Антонио Страдивариус или Страдивари (на италиански: Antonio Stradivari, произношение [anˈtɔːnjo stradiˈvaːri]) е италиански лютиер и знаменит майстор на струнни инструменти.

Създал е много цигулки, чела, арфи и др. Запазени са около 650 инструменти негова изработка.

Латинизираната форма на неговата фамилия, Страдивариус, както и кратката "Страд" често се използва за да се обозначат неговите инструменти.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че Антонио Страдивариус е роден в Кремона през 1644 г., въпреки че точната дата на неговото раждане не се знае. Негови родители са Александро Страдивари (на италиански: Alessandro Stradivari) и Анна Морони (на италиански: Anna Moroni). Предполага се, че в периода от 1667 до 1679 той работи безплатно като ученик на Николо Амати, като изпълнява черната работа.

Страдивари изпробва свой инструмент, XIX в.

Антонио Страдивариус умира в Кремона, Италия на 18 декември, 1737 и е погребан в Базиликата Сан Доменико, в Кремона. Ученици на Страдивариус са били неговите синове Франческо и Омобоно. Счита се, че Антонио Страдивариус не е предал своя богат опит на никого, включително и на синовете си. От 1100 инструмента са останали само 650. Един от шедьоврите на Страдивариус ще бъде продаден на търг с начална цена 45 милионa щатски долара.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]