Апела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за древногръцката институция. За вида маймуни вижте Кафяв капуцин.

Апелата (на гръцки: Ἀπέλλα) е популярно съвещателно събрание в старогръцкия град-държава Спарта, което отговаря на еклесията в повечето от другите гръцки държави. Всеки спартански гражданин, който е навършил тридесет години, има правото да присъства на заседанията, които, според наредбата на Ликург, трябва да се провеждат на всяко пълнолуние в границите на Спарта.

По всяка вероятност, първоначално заседанията се състоят на агората на града, но по-късно са прехвърлени в съседна сграда, известна като Скиас. Първоначално председатели са царете, а по-късно и ефорите. Гласуването се провежда чрез викове, и ако председателят има съмнения чие е мнозинството от гласовете, те са разпределяни и преброявани. Ликург нарежда, че апелата трябва просто да приема или отхвърля предложенията, които ѝ се предоставят, и въпреки че тази наредба е занемарена с времето, на практика е възстановена от закона на Теопомп и Полидор, който упълномощава царете и съветът на старейшините (герузия) да отменят всички „грешни“ решения на народа. С течение на времето, същинският дебат е почти, ако не изцяло, ограничен до царете, старейшините, ефорите, а може би и до другите магистрати. В апелата се гласува мирът и войната, договорите, и външната политика като цяло.

Апелата решава дали царят трябва да проведе кампания и спорните въпроси за наследяването на трона. Тя избира старейшините, ефорите, другите магистрати, освобождава илоти, а може би и гласува законодателни предложения.

Апелата в Спарта се споменава на едно място, но нищо не се знае за нейния характер, или компетентност. Терминът апела не се среща в запазените спартански надписи, въпреки че има два декрета на Гутиум (дн. Гитио) от римския период.

Апелата е отговорна за избора на мъжете в герузията, който е за цял живот. Кандидатите са избирани от аристократите и представяни пред апелата. Кандидатът, който получи най-бурните аплодисменти, става член на герузията.

Апелата също така избира пет ефора годишно. Ефорите председателстват заседанията на герузията и апелата. Те не могат да се кандидатират за преизбиране.

Герузията представя предложения пред апелата, които след това са гласувани от нея. Въпреки това, за разлика от еклезията в Атина, в апелата не се дискутира. Тя само одобрява или не мерките. Още повече, че герузията винаги има правото на вето върху решенията на апелата.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Apella в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​