Апитерапия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Апитерапията представлява лечение с пчелни продукти: мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък, пчелна отрова.

Пчелните продукти са добити от растенията и носят техните качества. Когато тези растения са билки с изразени лечебни свойства, то добитият от тях мед и прашец носят техните хранителни и лечебни качества. Аминокиселините, микроелементите, витамините и другите биологично-активни вещества на меда и цветния прашец са много полезни за човека и особено за децата[1] и хората занимаващи се с тежък физически и умствен труд, спортисти и стари хора. Ценното им качество е в това, че те са внесени в кошера направо от растенията и са преработени и съхранени при 35°С, без консерванти и термична обработка. По такъв начин те най-добре запазват всички хранителни и лечебни качества на растенията (билките), от които са добити.

Съществуват категорични доказателства за ползата от употреба на пчелен мед. Едно от тях е проведеното изследване от Renate Frank - екотрофолог и Dr. Johann Puttinger - специалист по обща медицина "Как влияе пчелният мед върху имунната система и здравето на човека". Изследването е извършено по искане на австрийския пчеларски съюз и Европейския съюз. Публикувано е на стр. 10 на австрийското списание Bienenaktuell, а превод с някои съкращения и допълнения можете да прочетете на http://www.med-bg.com/bees/med.htm

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Мед в медицината?“, zdravninovini.com

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]