Пчелно млечице

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Пчелното млечице (още наричано желе роял) е вид пчелен секрет, който подпомага растежа на пчелите работнички и търтеите през първите три дни от живота им, както и на пчелата-майка през целия период на развитието ѝ и след това. Пчелното млечице се произвежда от млади (5 до 15-дневни) нелетящи пчели, наречени "кърмачки", като когато е за нуждите на обикновените пчели, то се отделя от техните хипофарингиални (долночелюстни) жлези, а когато е за царицата — от мандибуларните (гълтачна и горночелюстна) жлези. Разликата между двата секрета е в пъти по-високата доза пантотенова киселина, биоптерин и неоптерин, съдържани в млечицето за майката, които стимулират нейната висока репродуктивност и интензивна обмяна на веществата и правят възможно тя да снася ежедневно по 1500-2000 яйца.

Със съдържанието си на 18 аминокиселини, белтъчини, витамини (A, В-комплекс, В5, В6, C, D, E), въглехидрати, ензими, масти, минерални соли и др. пчелното млечице се отличава с висока хранителна и биологична стойност. То съдържа и антибактериални и антибиотични компоненти. От човека пчелното млечице се използва като хранителна добавка за подобряване на апетита, обмяната на веществата и имунната система. То също така подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.

Производството и съхранението на пчелно млечице е трудно. За период от 5-6 месеца един добре поддържан кошер може да произведе приблизително половин килограм млечице. Нетрайността на продукта налага то непрекъснато да се извлича и съхранява при минусови температури. Смесването му с друг пчелен продукт - меда, спомага за запазването му за по-дълго време.

Някои адвокати на правата на животните и групи от обществото, като веганите, считат, че практиката на събиране на пчелно млечице за човешки нужди е неетична.

Пчелното млечице съдържа неизвестна все още за учените субстанция, която е четири на сто от теглото му.Никой не знае каква точно е тя. Единственото което се знае е че съдържа необичайни неизвестни катализатори или ензими, които спомагат подмладяването.Така че това е едно от онези редки неща в природата, които не могат да бъдат дублирани. Пчелното млечице съдържа също много специална хидрокси киселина, наречена 10-HDA. Това е активната съставка на пчелното млечице, която спомага засилването на имунната система..[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Свойства,прием и състав на пчелното млечице.. // www.hoseyni.com. Посетен на 2012-02-08.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Георгиев, Станчо. Производство на пчелно млечице и пчелни майки. ИК "Християнин", 2004. ISBN 954872927X.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]