Европейски орган за безопасност на храните

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Европейски орган за безопасност на храните
European Food Safety Authority
EFSA logo.svg
EFSA Parma Headquarters.jpeg
Централата на агенцията в Парма.
Информация
Основаване 21 февруари 2002 г.
Юрисдикция Европейски съюз
Седалище Парма, Италия
Европейски орган за безопасност на храните в Общомедия

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) (на английски: European Food Safety Authority, EFSA) е агенция на Европейския съюз.

EFSA е основана през януари 2002 г. Седалището ѝ се намира в Парма, Италия.

Предоставя независими консултации и информация за съществуващи и възможни рискове, свързани с продоволствието.[1] Дейността на агенцията обхваща всички въпроси относно прякото и непряко влияние върху безопасността на хранителните продукти за хора и животни, включвайки здравето на животните и защитата на растенията.

Агенцията поддържа Европейската комисия, Европейския парламент и страните членки в техния стремеж да предприемат своевременни ефективни решения по управление на рисковете, които решения да осигурят защитата на здравето на европейските потребители и безопасността на хранителните продукти за хора и животни. Агенцията работи с обществеността по всички въпроси, влизащи в нейната компетентност, на открита и прозрачна основа.

Задачи[редактиране | редактиране на кода]

Съгласно Регламент 178/2002 на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 28 януари 2002 г. агенцията има следните задачи:

  • разработване и предоставяне на заинтересованите страни на научни заключения по въпросите, касаещи безопасността на хранителните продукти за хора и животни;
  • поощряване на разработването на най-добри методи за оценка на рисковете в сферите, отнасящи се към нейната мисия;
  • търсене и анализ на научно-технически данни във всички сфери, пряко или косвено засягащи безопасността на хранителните продукти за хора и животни;
  • по молба на Еврокомисията да предоставя научно-техническо съдействие при регулиране на кризи, разрешавани от комисията в сферата на безопасността на хранителните продукти за хора и животни;
  • предоставяне на обществеността на разбираема, сигурна и обективна информация в сферите, които се отнасят към мисията ѝ.

Страни членки[редактиране | редактиране на кода]

Агенцията си сътрудничи с националните агенции за безопасност на храните на 28-те страни членки на ЕС, Исландия, Норвегия и други страни наблюдателки.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. How the European Union works
  2. Focal Point members and observers. // EFSA website. European Food Safety Authority. Посетен на 18 декември 2018.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Италия“         Портал „Италия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Европейское агентство по безопасности продуктов питания“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.