Корпус (формирование)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Армейски корпус)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Корпус.

Корпус (от латински: corpus – тяло, общо цяло) е постоянно или временно (експедиционен корпус) военно формирование (обединение).

Най-често терминът се употребява в съчетание за „армейски корпус“ (в сухопътните войски), както и за „въздушен корпус“ (във военновъздушните сили).

Води бойни действия във военно време самостоятелно (отделен корпус) или в състава на армия или фронт (група армии). В мирно време се използва за съвместна подготовка на личния състав от различни родове войски и обучение на висши чинове за командване на големи военни формирования.

Състои се от военни съединения (дивизии, бригади), части и подразделения от различни родове войски. Представлява междинно звено в структурата на въоръжените сили между дивизията и фронта (групата армии).

Наименованието може да се допълва, като се определя по няколко параметъра:

  • според преобладаващия род войски (пехотен, ракетен, танков и т.н.);
  • според присвоен номер в рамките на съответните въоръжени сили;
  • (в миналото) според дислоцирането или произхода на състава;
  • (неофициално) по името на командващия го офицер.

Според щата на въоръжените сили на СССР категорията командир на корпус се присвоява за офицер със звание генерал-лейтенант. По щат военновременният личен състав на корпуса е от 20 000 до 50 000 военнослужещи, в зависимост от въоръжените сили, към които принадлежи, и възлаганите задачи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Корпусът, като постоянно висше тактическо обединение, се появява в началото на XIX век във Франция, а по-късно и в други държави. По онова време се е състоял, като правило, от 2 дивизии.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Корпус (военное дело)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.