Корпус (формирование)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Армейски корпус)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Корпус.

Корпус (от лат. corpus – тяло, общо цяло) е постоянна или временна (експедиционен корпус) военна единица за самостоятелно (отделен корпус) или в състава на армия или фронт (група от армии) водене на бойни действия във военно време. В мирно време се използва за съвместна подготовка на личния състав от няколко различни видове войски и обучение на висшите чинове за командване на големи армейски групировки.

Състои се от други военни съединения (дивизии, бригади), части и подразделения от различни родове войски. Междинно звено в структурата на военните сили между дивизията и армейската групировка, като част от цялата армия (въоръжени сили). Името може да се определя по няколко параметъра: според преобладаващия род войски (пехотен, ракетен, танков и т.н.); според присвоен номер в рамките на съответните въоръжени сили; по името на командващия го офицер; според мястото на дислокация. Според щата на въоръжените сили на СССР категорията командир на корпус се присвоява за офицер с чин генерал-лейтенант. По щат военно временният личният състав на корпуса е от 20 000 до 50 000 военнослужещи, в зависимост от въоръжените сили, към които принадлежи.

История[редактиране | редактиране на кода]

Корпусът, като постоянно висше тактическо съединение, се появява в началото на XIX век във Франция, а по-късно и в други държави. Състоял се е, като правило, от две дивизии.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Корпус (военное дело)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.  

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]