Армията на Дъмбълдор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Армията на Дъмбълдор
герой на Джоан Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Описание

група за изучаване и практикуване на магическите методи за самозащита срещу тъмните изкуства

Устойчивост срещу смъртожаден дейности в Хогуортс
Обитава Нужната стая
Дом Грифиндор
Патрон Албус Дъмбълдор
Принадлежност Орденът на феникса
Първа поява Хари Потър и Орденът на феникса
Армията на Дъмбълдор в Общомедия

Армията на Дъмбълдор (или ВОДА) е измислена ученическа организация в поредицата „Хари Потър“ на Джоан Роулинг, която се основава от главните герои Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър, за да се изправят така срещу режима на Върховната инквизиторка Долорес Амбридж в Хогуортс, както и за да овладеят практически защита от тъмните изкуства. Тя е основан в петата книга, „Хари Потър и Орденът на Феникса“.

История[редактиране | редактиране на кода]

В „Хари Потър и Орденът на феникса“, новият професор по Защита срещу черните изкуства, Долорес Амбридж, решава да преподава само основната теория в уроците, вместо да използва практическо обучение. А това се дължи погрешните страхове на министърът на магията Корнелиус Фъдж, че Албус Дъмбълдор иска да събере ученическа армия, за да го свали от власт. Този подход на обучение не се одобрява от учениците, особено от петокурсниците като главните герои, които в края на тази учебна година трябва да държат изпити СОВА. Хари Потър пък смята, че липсата на практически опит прави всички по-уязвими за Лорд Волдемор, въпреки че Министерството категорично отказва да признае, че той се е завърнал. Всичко това насърчава Хърмаяни да предложи създаването на ученическа група, в която Хари да преподава практически знания по Защита срещу черните изкуства.

След като Долорес Амбридж научава за тези планове, тя закрива всички ученически, така че срещи на ВОДА се провеждат винаги тайно се проведе в Нужната стая.

Приятелката на Чо Мариета предава групата на Ъмбридж. Дъмбълдор поема отговорност за организирането на ВОДА, за да предотврати изключването на Хари Потър и други нейни членове. Той избягва, докогато министерските служители се опитват да го арестуват. Въпреки че сбирките на „Армияна на Дъмбълдор“ се прекратяват, трима от членовете ѝ — Джини, Невил и Луна — се присъединят към Хари, Рон и Хърмаяни в битката в Отдел „Мистерии“ в края на петата книга.

Членове[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Дороти Макинтош“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.