Рон Уизли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Роналд Уизли
герой на Дж. К. Роулинг
от „Хари Потър“
Ron Weasley.jpg
Характеристики
Пол Мъжки
Коса Огненочервена
Очи Зелени
Възраст Първа част – 11. Последна – 17.
Обитава Хралупата, прочутият дом на Уизли
Дом Грифиндор
Училище Хогуортс
Умения Шах, анализи и стратегии
Принадлежност Армията на Дъмбълдор; Орденът на феникса; най-добър приятел на Хари Потър (заедно с Хърмаяни Грейнджър)
Партньор Хърмаяни Грейнджър
Родители Моли Уизли, Артър Уизли
Роднини Джини, Близнаците Фред и Джордж, Пърси, Бил, Чарли
Първа поява Хари Потър и Философският камък
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Рупърт Гринт
Роналд Уизли в Общомедия

Роналд Билиус „Рон“ Уизли (на английски: Ronald Weasley) е герой от поредицата на Дж. К. РоулингХари Потър“ – прототип на реалния Роналд Билиус Уизли, роден на 1 март 1980. Този герой се появява още в първия том на книгата. Рон е срамежливо момче с мило, приятелско поведение, предпоследното дете в семейство на магьосници с огненочервена коса. Той е най-малкият син на родителите си, след Бил, Чарли, Пърси, Фред и Джордж. По-малка от него е само сестричката Джини. Заблудата за „Бягащата невестулка“: Нямало е никакъв легендарен играч на шах кръстен „Бягащата невестулка“. Тази история е слух пуснат от някой фен.

Други имена: Доби го нарича „Уизи“, Луна го нарича Роналд вместо Рон, Лавендър Браун го нарича Уон-Уон. Драко Малфой му се подиграва че родителите му са бедни. Нова повлява на съмочувствието му особено докато играе куидич. Един от неговите недостатъци е че се страхува от паяци. В третата година в хогуотс в часа на професор Лупин той се изправя срещу страха си „огромен паяк“. Но паяка беше богърт който се беше превърнал в това насекому. В първата част той не харесва Хърмаяни Грейнджър. Но става най-добър приятел с нея. Ненавижда професор Снейп. В шестата част професор Слъгхорн го нарича с различни имена едно от които е „Уенби“, а приятелката му Лавендър го нарича Уон-Уон. След като на самопоправящото се перо му свърши магията на един учебник той изписва Рунил Уозлиб. В седмата част той получава загасителя на Дъмбълдор, който му го завещава.

Рон е най-добрият приятел на Хари Потър още от първата си година в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“. Двамата са неразделни приятели. Помагат си във всичко. В първата година той научава Хари да играе магьоснически шах. В седмата книга унищожава медальона на Салазар Слидерин, който е един от хоркуксите на най-могъщия магьосник – Лорд Волдемор. Приятелят му, Хари многократно е спасявал членове от семейството на най-добрия си приятел.(във втората книга той спасява бъдещата си съпруга и майка на децата му – Джини Уизли, също спасява бащата на Рон-Артър Уизли и не на последно място самият Рон, отровен от Драко Малфой, който искал да убие Албус Дъмбълдор, но отровата по погрешка била опитана от Рон, а Хари го спасява с помощта на безоар), В краят на седмата книга се казва, че се омъжва за Хърмаяни Грейнджър и имат две деца Роуз и Хюго.

Ролята на Роналд Уизли във филмовата поредица се изпълнява от Рупърт Гринт.

Рожден ден: 1 март 1980

Потекло: Чистокръвен

Майка: Моли Прюет Уизли

Баща: Артър Уизли

Лели и чичовци:

Уизли: Артър има двама братя, но не знаем техните имена. От авторката знаем, че Джини е първото момиче родено в семейство Уизли от много поколения насам, затова можем да си направим извода, че Артър не е имал сестри.

Прюет: Братята на Моли са Гидеон и Фабиан Прюет.

Братовчеди: Мафалда, братовчедката която така и не влезе в книгите и нейната майка – мъгълка, работеща като счетоводител.

Братя / Сестри: Бил, Чарли, Пърси, Фред, Джордж и Джини.

Детство:Отгледан от любящи и грижовни родители.

Прекарва детството си: В „Хралупата“ и домът му

Домашен любимец: първоначално притежава плъхът Скабърс, след това Сириус му подарява совата си Пигуиджън (Пиги)

Съпруга: Хърмаяни Грейнджър

Деца: Роуз и Хюго Уизли

Значение на името

Име: Роналд Уизли

Значение на Роналд: Роналд = Старонорвежки; Rognvaldr – Силата на Боговете.

Значение на Уизли: Уизли = невестулка;

Изпитва панически страх от паяци.


     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи