Джини Уизли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джини Уизли
героиня на Джоан Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Пол женски
Коса червена
Очи

светлокафяви

(сини във филмовите екранизации)
Произход чистокръвен
Обитава Хралупата
Дом Грифиндор
Училище Хогуортс
Умения да прави магии
Първа поява Хари Потър и Философският камък
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Бони Райт

Джиневра Моли Уизли („Джини“) е измислена героиня от серията книги „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг. Тя също като главния герой посещава „Хогуортс“.

Ролята на Джини е малка в началото на поредицата. Свързана е с Хари Потър, главно защото е по-малката сестра на Рон Уизли, най-добрият му приятел. Роулинг я обрисува като момиче, което не споделя любовта си към Хари (във втората книга). С развитието на серията книги авторката разгръща образа на Джини, като я включва като активен участник в някои от приключенията на главния герой.

Джини е описана в книгите като ниска на ръст, с червена коса[1] и светлокафяви очи, също като на майка ѝ[2], въпреки че, подобно на Хари Потър, във филмите от поредицата е със сини очи. В интервюта Роулинг я описва като „сравнително енергична личност[3], която е „упорита, не по неприятен начин, а... куражлийка“. Авторката я нарича още и „забавна“ и „много сърдечна и състрадателна“.

В епилога на Седмата книга за Хари Потър се казва, че 19 години по-късно Хари е женен за Джини Уизли и имат 3 деца -Джеймс Сириус, Албус Сивириъс и Лили Луна.

Джини е влюбена в Хари Потър от мига, в който го вижда за първи път. Дълго време тя се притеснява в негово присъствие и почти не говори. Във втората книга той я спасява и може би за това тя започва да се притеснява още повече. Самият Хари не изпитва подобни чувства към нея в първите пет книги. Вероятно не се е замислял за Джини основно защото тя е сестра на най-добрият му приятел. Въпреки че е доста срамежлива, понякога показва чувствата си чрез малки жестове - когато Хари е втори курс, тя му изпраща музикален поздрав за Свети Валентин, когато Хари е в трети курс и е попаднал в болничното крило, те му поднася ръчно изработена пееща картичка "Бързо оздравяване", а когато Хари е в шести курс, тя се застъпва за него и за кратко се скарва с най-добрата си приятелка - Хърмаяни Грейнджър. По време на петата книга за първи път изглежда сякаш се е отказала от Хари, което, както по-късно разбираме, е поредният полезен съвет от Хърмаяни. В действителност тя никога не е спирала да го обича.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rowling, Harry Potter and the Half-Blood Prince (US Scholastic Hardback edition), p.95
  2. Rowling, Harry Potter and the Chamber of Secrets (US Scholastic Hardback edition), p.40
  3. J. K. Rowling's World Book Day Chat, March 4, 2004
Портал В Портал Фентъзи можете да намерите още много страници за Фентъзи.