Джини Уизли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джини Уизли
героиня на Джоан Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
ПолЖенски
Косачервена
Очисветлокафяви (сини във филмовите екранизации)
Произходчистокръвна
ОбитаваХралупата
ДомГрифиндор
УчилищеХогуортс
Уменияда прави магии
ПринадлежностУчаства във В.О.Д.А
ПартньорХари Потър
РодителиАртър Уизли
Моли Уизли
Първа появаХари Потър и Философският камък
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаБони Райт
Джини Уизли в Общомедия

Джиневра Моли Уизли („Джини“) е измислена героиня от серията книги „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг. Тя също като главния герой посещава „Хогуортс“. Във филмите тя е изиграна от актрисата Бони Райт.

Ролята на Джини е малка в началото на поредицата. Свързана е с Хари Потър, главно защото е по-малката сестра на Рон Уизли, най-добрият му приятел. Роулинг я обрисува като момиче, което харесва Хари, но то не споделя любовта ѝ (във втората книга). С развитието на серията книги авторката разгръща образа на Джини, като я включва като активен участник в някои от приключенията на главния герой.

Джини е описана в книгите като ниска на ръст, с червена коса[1] и светлокафяви очи, също като на майка ѝ[2], въпреки че, подобно на Хари Потър, във филмите от поредицата е със сини очи. В интервюта Роулинг я описва като „сравнително енергична личност[3], която е „упорита, не по неприятен начин, а... куражлийка“. Авторката я нарича още и „забавна“ и „много сърдечна и състрадателна“. Също така, с течение на времето Джини се превръща в умела магьосница.

Джини е влюбена в Хари Потър от мига, в който го вижда за първи път. Дълго време тя се притеснява в негово присъствие и почти не говори. Във втората книга (Хари Потър и стаята на тайните) Джини има по-главно участие. В нея попада дневникът на Том Риддъл, тя започва да си „общува“ с него и постепенно споменът на младия Риддъл, който живее в дневника я обсебва. Той я кара да напада ученици, докато Джини е под нещо като хипноза. Накрая я „повиква“ в стаята на тайните, искайки да примами Хари. Хари обаче спасява умираща Джини, която я кара да се притеснява още повече от него.

Самият Хари не изпитва подобни чувства към нея в първите пет книги. Вероятно не се е замислял за Джини основно защото тя е сестра на най-добрия му приятел. Въпреки че е доста срамежлива, понякога показва чувствата си чрез малки жестове – когато Хари е втори курс, тя му изпраща музикален поздрав за Свети Валентин, когато Хари е в трети курс и е попаднал в болничното крило, те му поднася ръчно изработена пееща картичка „Бързо оздравяване“, а когато Хари е в шести курс, Джини и Хари отиват в "Нужната стая,,за да скрият стария учебник по отвари"Собственост на нечистокръвния принц,, По време на петата книга тя си хваща гадже (Дийн Томас съученик на Хари) и за първи път изглежда сякаш се е отказала от Хари, което, както по-късно разбираме, е поредният полезен съвет от Хърмаяни. В действителност тя никога не е спирала да го обича.

Джини взема по-главна роля в шестата книга (Хари Потър и Нечистокръвния принц). Тя влиза в отбора на Грифиндор по куидич, но основното, на което се обръща внимание са любовните ѝ отношение. Хари е живял цяло лято при семейство Уизли, и се привърза към Джини, макар и несъзнателно. Малко по малко, чувствата му към нея се засилват и той изпада в ярост (макар и да не го показва), когато вижда Джини да се целува със съученика му Дийн Томас. Дълго време се чуди как да подходи към нея и дали това няма да ядоса Рон. След като Грифиндор печелят купата по куидич (Хари е наказан при Снейп и пропуска мача) той без много замисляне целува Джини пред очите на всички. Рон е сащисан, но приема ситуацията. В края на книгата Хари казва на Джини, че трябва да се разделят, защото не иска да я подлага на опасност, докато търси хоркруксите на Волдеморт.

В „Хари Потър и Даровете на Смъртта“ Джини се завръща в Хогуортс, където заедно с останалите членове на „Армията на Дъмбълдор“ се борят срещу режима на Снейп и смъртожадните учители Кароу. Джини взема участие в „Битката за Хогуортс“ и се разминава на косъм със смъртта, след като проклятие на Белатрикс минава точно до нея. В епилога на Седмата книга за Хари Потър се казва, че 19 години по-късно Хари е женен за Джини Уизли и имат 3 деца – Джеймс Сириус, Албус Сивириъс и Лили Луна. След като завършва Хогуортс Джини играе куидич за Holyhead Harpies, а след това става куидич репортер за Daily Prohpet, използвайки името Джини Потър.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Rowling, Harry Potter and the Half-Blood Prince (US Scholastic Hardback edition), p.95
  2. Rowling, Harry Potter and the Chamber of Secrets (US Scholastic Hardback edition), p.40
  3. J. K. Rowling's World Book Day Chat, March 4, 2004