Драко Малфой

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Драко Малфой
герой на Дж. К. Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Пол мъжки
Коса светлоруса
Очи воднисто сиви
Произход чистокръвен
Вид / Раса човек
Дом Слидерин
Училище Хогуортс
Принадлежност Смъртожадни; Наказателен отряд
Първа поява Хари Потър и Философският камък
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Том Фелтън
Драко Малфой в Общомедия

Драко Малфой е герой от поредицата Хари Потър на Дж. К. Роулинг. Той е чистокръвен магьосник, разпределен в „Слидерин“, както всички в неговия род. Баща му и майка му – Луциус и Нарциса Малфой, са смъртожадни (привърженици на Волдемор). По време на шестата си година в „Хогуортс“ самият Драко изпълнява задача, дадена му от Волдемор. Той е любимецът на проф. Сивиръс Снейп от всички слидеринци .

От самото начало, Драко се очертава като съперник и противник на Хари Потър, след като му предлага да станат приятели, но Хари отказва. Семейството му е богато и Хари го счита за разглезен, арогантен и егоистичен. Драко често се подиграва на Рон Уизли за лошото финансово положение на семейството му. Той се отнася с презрение към Хърмаяни Грейнджър, защото е с мъгълска (не-магическа) кръв. Според Драко и семейството му магическото обучение трябва да е запазено само за чистокръвните магьоснически семейства, както мисли и самият Салазар Слидерин.

Негови приятели през втората година са Краб и Гойл. За да разберат повече за наследника на Слидерин, Роналд Уизли и Хари Потър пият многоликова отвара и добиват образа на Краб и Гойл. Драко Малфой им разказва много важни за Слидерин неща. От втората книга Драко става търсач в отбора по куидич на Слидерин, след като баща му купува на целия отбор нови метли „Нимбус 2001“. По време на битката за Хогуортс в седмата книга Драко, Краб и Гойл се опитват да вземат хоркрукса, скрит в диадемата на Рейвънклоу и да го занесат на Волдемор. Но Краб измагьосва пъклоогън, който не може да загаси, и унищожава диадемата, като и той самият умира, а Хари, Рон, Хърмаяни, Драко и Гойл едвам успяват да се спасят. Драко излиза със слидеринката Панси Паркинсън. Но в седмата книга става ясно, че се жени за Астория Грийнграс, по-малката сестра на Дафни Грийнграс, и имат един син Скорпиус Хиперион.

Външно Драко прилича много на баща си. Той е висок, блед, със светлоруса коса и сиви очи. Роден е на 5 юни 1980.

Във филмите от поредицата „Хари Потър“ ролята на Драко Малфой се изпълнява от Том Фелтън.


     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи