Фред и Джордж Уизли

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Лични данни[редактиране | редактиране на кода]

Фред и Джордж Уизли са двама братя-близнаци от поредицата „Хари Потър“ на Дж. К. Роулинг. Те не са много добри ученици. Мечтата им е да направят собствено магазинче за магически шегички, която се осъществява в шестата книга от поредицата. Те са пакостници и винаги си навличат неприятности. Живеят с майка си, баща си, сестра си Джини и брат си Рон. Имат още трима братя – Пърси, Бил и Чарли.

Имена: Фред и Джордж Уизли Рожден Ден: 1 април 1978 г. Смърт: Фред умира през 2 май 1998 г. по време на битката за Хогуортс.

Семейство и приятели

Потекло: Чистокръвни Баща и Майка: Моли Прюит Уизли и Артър Уизли

Прародители: Моли и Сириус са „братовчеди по брак“, и за това родителите на Моли са свързани по някакъв начин със семейството Прюит изобразено на семейното дърво на Блек.

От страната на баща им: Септимус и Сидрела Уизли

Лели и чичовци:

Артър има двама братя, но не знаем техните имена. Според Джо, Джини е първото родено момиче в семейството от векове наред и поради този факт съдим, че Артър и нямал сестри.

Моли има двама братя – Гидиън и Фабиан Прюит.

Чичо Билиус, който видял злия Грим и умрял седмица по-късно.

Леля Мюриъл, която има тиара направена от таласъми.

Братовчеди: Мафалда, която така и не влезе в книгите. Братя / Сестри: Бил, Чарли, Пърси, Рон и Джини. Съпруга: Джордж се оженва за Анджелина Джонсън. Деца: Децата на Джордж и Анджелина се казват Фред и Роксан. Детство: Отгледани са от любящи и бдителни родители.

Прекарват детството си в „Хралупата“

Външен Вид[редактиране | редактиране на кода]

Очи: Кафяви Коси: Огнено червени. Ръст:190 Отличителни белези: По време на преместването на Хари от Привит Драйв на по-сигурно място, Джордж е застигнат от проклятие и остава без ухо. Друга характеристика: Лицата им са покрити с лунички. Тялото им е подобно на техния по-голям брат Чарли. За Коледа, когато са били в третата си година в Хогуортс, Моли им е подарила сини „Уизли“ пуловери, на единия имало голямо жълто „Ф“, а на другия „Д“.

Братята в Хогуортс[редактиране | редактиране на кода]

Първа година: 1989 г.

Дом: Грифиндор

Куидич: Биячи за Грифиндорския отбор. Метлите им са Чистометки 5.

С.О.В.А.: Общо са взели 3.

Коледния Бал: Фред води на бала Анджелина Джонсън.

Награди: Фред и Джордж имат собствено чекмедже с досиета в кабинета за наказания на Филч. Професор Флитуик бил толкова завладян от тяхното преносимо блато, което близнаците измайсторили в училищния коридор, и затова оставил малка част от него в тяхна чест.

Завършват: Те не завършват училище, напускат по време на седмата си година, като последен акт на съпротивление срещу „директора“ Долорес Ъмбридж.

Творенията на близнаците[редактиране | редактиране на кода]

Умения: Близнаците са експерти при правенето на заклинания, също така имат усет за бизнес и с лекота намират тайните тунели на Хогуортс.

Световното първенство по куидич: По време на Световното първенство по куидич, те залагат всичките си пари (37 галеона, 15 сикли и 3 кнута), че Ирландия ще победи, но Виктор Крум ще хване снича. Те печелят, но Людо Багман ги измамва и им дава леприконско злато, което изчезва на сутринта.

Заклинания и еликсири: Състаряваща отвара, желирани крака, Garrotting Gas;

Изобретения: - фалшиви пръчки - Опустошителния, фучащ, гърмящ огън на Уизли (Weasleys' Wild-Fire Whiz-Bangs) - Разстегателни уши - Кутийки с Лъготийки - Headless Hat; шапката, която като я сложиш главата ти изчезва. - Бонбончета Кръв от нослетожкж - преносимо блато - Бонбони Блъв – блъв - Ton-Tongue Toffees - Телескоп побойник (Punching telescope) - Вещица чародейка - Пъпкоубиец - бонбони „Тонезик“:бонбони които като ги изядеш езика ти може да надхвърли един метър

Магийки шегобийки на братя Уизли за продан: - Кутийки с Лъготийки (Бонбони Кръв от Нослето, бонбони Блъв – блъв и др.) - поставки с магически пръчки за забавление. - кашони с пера (Самопоправящи се, Остроумни и Самозареждащи се) - Палач за многократна употреба – омагьосай го, докато не ти е клъцнал главата - Патентовани заклинания за сбъднати блянове - Мъгълски карти и номера с въженца - Черни знаци за ядене ... разболяват наред - Защитни шапки, ръкавици, мантии и др. - Прах Моментален Мрак (доставян от Перу) - Пиратки примамки (Decoy Detonators) - Котел шегобиец - любовни еликсири и т.н. - Пухкавели мъници и други.

Други пособия:

Чистометки 5, Миризливи сачми от Зонко, Хитроумната карта (Тайната на техния успех), торови бомбички и други.

Организации и сдружения: Близнаците са едни от първите, които срещат Хари и без колебания остават лоялни към него (по техен си начин). Те помагат на Хари, през втората му година, да преминава по пълните коридорите викайки: „Направете път на Наследникът на Слидерин, сериозно зъл магьосник преминава.“. През третата му година му дават Хитроумната карта, която той използва много добре. Също така близнаците се присъединяват към Войнството на Дъмбълдор.

Магийки Шегобийки на братя Уизли

Въпреки че майка им искаше те да работят в Министерството на Магията, като баща им, амбицията на близнаците бе да си отворят магазин за шеги, където да продават своите изобретения. „Чувахме експлозии от стаята им дълго време, но никога не сме предполагали, че те изобретяват неща“, казва Джини „Мислихме, че те просто харесват шума“.

Благодарение на парите, които Хари им дава те отварят магазинчето – „Магийки Шегобийки на братя Уизли“ по време на последната си година в Хогуортс. Много успешно магазинче, намиращо се Диагон – Али номер 93. Когато магазина на Зонко в Хогсмийд е закрит, близнаците стават номер едно в магическата индустрия за шеги. Близнаците дори казват на Хари, че възнамеряват да купят магазина на Зонко.

Задълбочен профил[редактиране | редактиране на кода]

Фред и Джордж са синове на Моли Прюет и Артър Уизли, те са с две години по малки от Пърси и с две години по-големи от Рон, с три години по-големи от Джини. Близнаците влизат в Хогуортс през Септември 1989 г. и са разпределени в Грифиндор.

Фред и Джордж са еднакви по характер. Двамата понякога не се разбират с майка си защото, от една страна, понеже тя мисли че те не взимат на сериозно училищната работа, а от друга те доста се забавляват, когато ѝ досаждат и тормозят. Те се забавляват и като безпокоят Пърси, чиито характер е далеч по-различен от техният. Те обичат да са душата на компанията и център на вниманието. Освен, че са големи шегаджии те са и много потайни, прекарват много време нарушавайки правилата и изучавайки земите на замъка Хогуортс, в които им е забранено да ходят. Те имат нюх за намиране на тайните пътища, те намират тайна пътека още по време на първата си седмица в Хогуортс, зад статуята на Грегъри Подмазвача (Gregory the Smarmy) на втория етаж.

Те често вършат лудории и пакости и затова имат много неприятности. Аргус Филч има цяло чекмедже посветено на пакостите на Фред и Джордж, Хагрид казва че е прекарал половината си живот да гони близнаците от Забранената гора. Когато Огненият бокал бе защитен с възрастова линия близнаците правят състаряваща отвара, с която се опитват да заблудят защитата. Опита бил неуспешен и на близнаците им поникнали бели, дълги бради. Те не уважават учителите изцяло, дори си позволили да хвърлят снежни топки по тюрбана на Куиръл.

В ранните си години, когато били заловени за нарушаване на правилата и наказани в кабинета на Филч, близнаците забелязали шкаф с надпис „Конфискувано и много опасно“. Само това им било нужно, те хванали първото нещо което могли и така открили необикновена карта на Хогуортс. Това била Хитроумната карта, и те я описват като „ключа на техния успех през годините“. През 1993 те дават картата на Хари, казвайки му, че на тях вече не им е нужна.

Близнаците играят биячи в Грифиндорския тим до седмата си година, когато Ъмбридж им слага забрана до живот. Те са много добри биячи и дори Оливър Ууд ги описва като „двойка човешки блъджъри“. Техният най-добър приятел – Лий Джордън е коментатор по време на мачовете.

И двамата са много умни магьосници и изобретатели. Също така са и остроумни шегаджии. Тяхната амбиция е да отворят магазин, където да продават изобретенията си.

Юни 1995, Хари дава на близнаците парите от Тримагическия турнир, за да им помогне да отворят магазинче за шеги. Благодарение на дарението, близнаците извършват много проучвания, поръчки и дори пускат обява в Пророчески Вести. Те кръщават магазинчето „Магийки Шегобийки на братя Уизли“. Те изпробват изобретенията си по време на седмата си година в Хогуортс върху първокурсниците.

Но близнаците не са само шегаджии, ние виждаме и близнаците от тяхната безпощадна страна по време на седмата си година в Хогуортс. Неспособността им да разберат, оценят и несигурната им етика да тестват продуктите си върху първокурсниците разкрива тяхната тъмна страна. Друг пример когато близнаците набутват Дейвид Монтагю от Слидерин в изчезващия шкаф защото се е опитал да им вземе точки. Те не знаели къде изчезнал той и не им пукало. Те казват: „вече не ни пука, че ще си навлечем неприятности.“

„Разкажи ѝ играта вместо нас, Пийвс“. Напускането им на Хогуортс става легенда. В последен акт на съпротива срещу Долорес Ъмбридж, близнаците призовават метлите си и обявяват отварянето на магазина си и казват че ще има отстъпка за учениците, които искат „да се отърват от този дърт прилеп“, както „кръщават“ Ъмбридж. Тогава „Фред и Джордж завиха с метлите и се понесоха устремено през отворената входна врата към великолепния залез“.

„Магийки Шегобийки на братя Уизли“ отваря врати През лятото на 1996 г. Фред и Джордж се изнасят от „Хралупата“ и се местят в апартамент над магазинчето си. Те дори имат помощник – Верити. Дори майка им признава, че „двамата имат страхотен нюх за бизнес“.

Дж. К. Роулинг признава, че била вдъхновена за имената на Фред и Джордж Уизли от Джордж III (крал на Великобритания) и принц Фредерик. Джордж III е глух от едното ухо, което обяснява загубата на лявото ухо на Джордж Уизли. Джордж III наследява престола, след смъртта на принц Фредерик.