Минерва Макгонагъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Минерва Макгонагъл
героиня на Джоан Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Пол женски
Коса черна
Очи зелени
Произход чистокръвен
Вид / Раса човек
Дом Грифиндор
Училище Хогуортс
Умения зоомаг
Първа поява Хари Потър и Философският камък
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Маги Смит
Минерва Макгонагъл в Общомедия

Професор Минерва Макгонагъл (на английски: Professor Minerva McGonagall; 4 октомври 1925) е измислена героиня от поредицата на Джоан РоулингХари Потър“. Тя е ръководител на дом „Грифиндор“ в училището за магия и вълшебство „Хогуортс“, заместник-директор, а след това директор и учител по трансфигурация (тя е зоомаг и се превръща в котка), една от членовете в Ордена на феникса.

Покровителят на професор Макгонъгол приема формата на котка. Научава се от 7-а книга в битката за „Хогуортс“, където изпраща покровител със съобщения до другите ръководители на домовете.

Минерва е човек от когото не може да се скрие нищо. Висока, чернокоса магьосница. Макгонагол носи квадратни очила, които съвпадат с украската около очите ѝ, когато се трансформира в котка. Тя е една от малкото регистрирани зоомагове на века. Знае как да въвежда ред в часовете си без да повишава глас. Въпреки строгият ѝ външен вид, тя е много загрижена за учениците от нейния дом.

Като ученик Минерва Маконагол е била в дом „Грифиндор“, на когото сега е ръководител. Тя е голяма почитателка на „куидича“ и е фенка на отбора на „Грифиндор“. Тя уреди Хари Потър да играе куидич още от 1-ви курс, защото е впечатлена от уменията му.

Директора на училището – Албус Дъмбълдор е имал голямо доверие в нея.

В началото на всяка учебна година, професор Макгонъгол слага на първокурсниците Разпределителната шапка, така се разпределят учениците по домовете: Грифиндор, Хафълпаф, Рейвънклоу, Слидерин.

Името ѝ – Минерва – идва от римската богиня на мъдростта, а Макгонъгол от поета Уилям Макгонъгол Топаза.

В 6 том от поредицата, след смъртта на Дъмбълдор, Макгонъгол поема временно неговия пост.

В последната част от книгите тя участва в Битката за „Хогуортс“. Също така помага на учениците да се евакуират от замъка, за да не пострадат от Битката за „Хогуортс“.

В седмата книга за Хари Потър тя заема длъжността на директор след смъртта на Сивиръс Снейп, но е директор за кратко и във втората и в края на шестата част от поредицата.

Участва във всеки филм от поредицата „Хари Потър“. Ролята ѝ във филма се изпълнява от Маги Смит