Албус Дъмбълдор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Албус Дъмбълдор
герой на Дж. К. Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Пол мъжки
Коса бяла
Очи сини
Произход чистокръвен
Дом Грифиндор
Училище Хогуортс
Патрон феникс
Първа поява Хари Потър и Философският камък
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Ричард Харис
Майкъл Гамбън

Професор Албус Перцивал Улфрик Брайън Дъмбълдор (на английски: Professor Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore) е герой от известната поредица романи на Дж. К. Роулинг, „Хари Потър“. Той е директорът на училището за магии и вълшебства „Хогуортс“, в което учат Хари и приятелите му и е основател на Ордена на Феникса, организация посветила силите си на борбата срещу основния отрицателен герой в романите, Лорд Волдемор.


И как бе починала тайнствената Ариана? Дали е била неумишлена жертва на някакъв тъмен ритуал? Дали не се е натъкнала на нещо, на което не е трябвало, докато двамата младежи са се упражнявали в опитите си за слава и надмощие? Възможно ли е Ариана Дъмбълдор да е била първата умряла „в името на по-голямо добро“?

Дъмбълдор умира на Астрономическата Кула в замъка ,,Хогуортс“. Убит е от Сивиръс Снейп със заклинанието - Авада Кедавра.

Актьори[редактиране | редактиране на кода]

В първите два филма от екранизираната поредица ролята на Дъмбълдор се изпълнява от ирландския актьор Ричард Харис. Смъртта на Харис малко преди края на снимките на втория филм става причина ролята на директора да бъде поверена на Майкъл Гамбън.

Източници[редактиране | редактиране на кода]