Ремус Лупин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ремус Джон Лупин
герой на Дж. К. Роулинг
от Хари Потър
Remus Lupin portrait.jpg
Характеристики
Пол мъжки
Коса кестенява и прошарена
Деца Теди Лупин
Първа поява Хари Потър и Затворникът от Азкабан
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Дейвид Тюлис
Ремус Джон Лупин в Общомедия

Ремус Лупин е литературен герой на английската писателка Джоан Роулинг от нейните книги за Хари Потър. Преподава предмета „Защита срещу Черните изкуства“ през третата година на Хари Потър в училището Хогуортс.

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Върколак. Носи стари, овехтели дрехи и изглежда болнав и уморен. Тих, но пакостник. Джо казва: „Лупин е прекрасен учител и много добър човек, но той има недостатък и той е, че обича да е харесван, но тъй като не е от повечето хора, е щастлив, когато има приятели, макар и малко“Най-добрият му приятел е Сириус Блек.

Глас: дрезгав.

От книгите:

„Непознатия беше облечен в извънредно дрипави магьоснически дрехи, които бяха закърпени на доста места. Той изглеждаши болнав и изтощен. Въпреки че беше млад, кестенявата му коса беше леко посивяла.“

„Въпреки че беше доста млад, Лупин изглеждаше изморен и болнав, косата му бе по – прошарена от преди, и дрехите му бяха по – закърпени и дрипави от всякога.“

Умения и принадлежности[редактиране | редактиране на кода]

Други пособия: създава Хитроумната карта, заедно с Джеймс Потър, Сириус Блек и Питър Петигрю през последните им 2 години в Хогуортс.

Организации и сдружения:

Един от четиримата членове на групата Marauders в училище, известни с извършените от тях пакости (И смятани от професор Минерва Макгонагол за предшественици на братята Фред и Джорд Уизли).

Член на Орденът на Феникса.

Внедрен по заповед от Ордена на феникса в таен съюз на върколаци, за да събира сведения за Лорд Волдемор.

Умения: Вероятно познава замъка и земите около него по-добре от всеки друг, освен близнаците Уизли. Специалист по Защита срещу Черните Изкуства.

Появяване[редактиране | редактиране на кода]

Хари, Хърмаяни и Рон виждат Професор Лупин за пръв път в едно от купетата на Хогуортс Експрес, облечен в извънредно стари, овехтели магьоснически дрехи и прошарена коса, което е странно за въсрастта му. Той изглежда болнав и изтощен. Рон казва: „Той изглежда така сякаш една добра магия ще го довърши.“ Но Лупин е талантлив магьосник. Той отпрати един от дименторите във влака и получи одобрение от Мадам Помфри задето е дал на учениците шоколад, за да се отърсят от шока („Ето най-сетне преподавател по Защита срещу Черните изкуства, който си разбира от работата“ – казва тя).

Часовете на професор Лупин дават на учениците първото им истинско изпитание срещу Черните Изкуства и Същества. Той преподава със стил, изгражда самочуствие и знания у децата, също така е мил, има чувство за хумор и с това прави часовете си най-популярни. Той помага на Хари и го учи как да създава покровител, за да отблъсква диментори. Прекарва доста време с Хари и става не само негов любим учител, но и негов приятел. Схватлив и търпелив, Лупин отклонява злобата на Снейп и дава на Невил Лонгботъм неговия пръв миг на слава.

Истината за болестта на професор Лупин се разкрива от Хърмаяни, когато Ремус слага край на сблъсъка между Хари и Сириус в Къщата на Крясъците и тя го разобличава, че е върколак. Замислен и интроспективен, Ремус разкрива трудностите в живота си и история за група приятели, включващи Джеймс Потър и Сириус Блек и създаването на Хитроумната карта. Джеймс наричал нещастието на Лупин „малкият космат проблем“.

Хари разбира, че Лупин е Г-н Лун – един от създателите на Хитроумната карта. За да докажат истината, Ремус и Сириус принуждават Питър Петигрю да приеме човешката си форма и тъжната история за предателството на Петигрю спрямо Лили и Джеймс се разкрива. Но в стремежа си да стигне до Къщата на крясъците, когато вижда върху Хитроумната карта как Сириус Блек завлича Рон и Питър към тунела и Хари и Хърмаяни, които ги следват, Ремус забравя да изпие еликсира от самакитка и затова той по-късно се трансформира във върколак и бива неконтролируем. Петригрю изчезва в гората, а Хари използва Покровителя, за да спаси себе си, Сириус и Хърмаяни от дименторите. Загрижен за безопасността на учениците в „Хогуортс“, Ремус подава оставка.

След като напуска Хогуортс, той не може да си намери стабилна работа. Но през есента и зимата на 1996 той работи за Ордена на Феникса, внедрен в тайния комитет на върколаците.

     Портал „Фентъзи“         Портал „Фентъзи