Долорес Ъмбридж

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Долорес Джейн Ъмбридж
героиня на Джоан Роулинг
от Хари Потър
Характеристики
Пол женски
Коса сива
Очи сини
Произход чистокръвен
Училище Хогуортс
Патрон котка
Първа поява Хари Потър и Орденът на Феникса
Филмови адаптации
Актьор/Актриса Имелда Стаунтън
Долорес Джейн Ъмбридж в Общомедия

Долорес Ъмбридж (на английски: Professor Dolores Umbridge) е измислена героиня от поредицата на Джоан РоулингХари Потър“. Тя е заместник-министър на магията, през петата година на Хари Потър в „Хогуортс“ е главен инквизитор на училището, а след това за кратко и негов директор и учител по Защита срещу Черните изкуства. В седмата книга, тя става и началник по регистрация на мъгълокръвните магьосници в Министерството на Магията.

Участва в пети и седми филм – първа част от поредицата „Хари Потър“. Ролята ѝ във филма се изпълнява от Имелда Стаунтън.

Във филма проф. Ъмбридж е чистокръвна магьосница от Министерството на Магията, изпратена в Хогуортс, за да попречи на Албус Дъмбълдор да събере войнство и да се изправи срещу Корнелиус Фъдж (министър на магията), което той всъщност няма намерение да прави. Участието ѝ в този филм приключва, като е отнесена от кентаврите в Забранената гора, а по-късно я виждаме в Болничното крило. В седми филм Долорес Ъмбридж е министерска служителка, разпитваща нечистокръвните магьосници. Именно тя носи медальона, превърнат в хоркрукс от Лорд Волдемор.