Рубиъс Хагрид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рубиъс Хагрид
герой на Джоан Роулинг
от Хари Потър
The Making of Harry Potter 29-05-2012 (Rubeus Hagrid).jpg
Характеристики
Полмъж
Произходбаща – магьосник
майка – великан
Вид / Расаполувеликан
ОбитаваХогуортс
ДомГрифиндор
ПринадлежностОрден на Феникса
Първа появаХари Потър и Философският камък
Филмови адаптации
Актьор/АктрисаРоби Колтрейн
Рубиъс Хагрид в Общомедия

Професор Рубиъс Хагрид е литературен герой от поредицата книги „Хари Потър“ на английската писателка Джоан Роулинг.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Хагрид е полу-великан, Пазач на Ключовете и дивеча и професор по Грижа за магическите създания в Хогуортс. Било му е забранено да използва магическата си пръчка, защото докато е бил ученик в Хогуортс е отворена Стаята на тайните и се е мислело, че той е наследникът на Салазар Слидерин. Сега държи магическата си пръчка в розов чадър.

Има куче на име Фанг и живее в къщичка насред поляната близо до Забранената гора. Той е приятел с Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър.

Във частта на Хари Потър и Стаята на тайните той помага много на Хари и Рон (Хърмаяани я няма, защото е вкаменена от базилиска). Полувеликана им казва да следят паяците и те стигат до паяка Арагог. Паякът им дава информация, че Хагрид не е отворил Стаята на тайните. С помощта на Полувеликана те успяват да разберат, че Хагрид не е отворил стаята.

След завръщането на Лорд Волдемор той е изпратен от Ордена на Феникса да привлече великаните на тяхна страна. Въпреки че не успява, той открива там своя полу-брат Гроп. Хагрид често бива бит и насиняван от Гроп, но въпреки това си го обича.

Най-голямата слабост на Хагрид са огромните магическите животни – змейовете, хипогрифите, раконогите огнемети, тестролите и т.н. Като ученик в Хогуортс отглежда голям паяк и го кръщава Арагог. Негова собственост е и Пухчо, грамадно триглаво куче, и Норбърт – змей гребеногърбушко.

Хагрид е предан на Албус Дъмбълдор. Дъмбълдор често го праща на важни мисии и му се доверява за всичко.

Той винаги говори със съкращения като „K`во“ или „Що“.