Рубиъс Хагрид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Професор Рубиъс Хагрид е литературен герой от поредицата книги „Хари Потър“ на английската писателка Джоан Роулинг.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Хагрид е полу-великан, Пазач на Ключовете и дивеча и професор по Грижа за магическите създания в Хогуортс. Било му е забранено да използва магическата си пръчка, защото докато е бил ученик в Хогуортс е отворена Стаята на тайните и се е мислело, че той е наследникът на Салазар Слидерин. Сега държи магическата си пръчка в розов чадър.

Има куче на име Фанг и живее в къщичка насред поляната близо до Забранената гора. Той е приятел с Хари Потър, Рон Уизли и Хърмаяни Грейнджър.

Във часта на Хари Потър и Стаята на тайните той помага много на Хари и Рон(Хърмаяани я няма, защото е вкаменена от базилиска).Полувеликана им казва да следят паяците и те стигат до паяка Арагон.Паяка им дава информация, че Хагрит не е отворил Стаята на тайните.Със помощта на Полувеликана те успяват да разберат, че Хагрит не е отворил Стаята.

След завръщането на Волдемор той е изпратен от Ордена на Феникса да привлече великаните на тяхна страна. Въпреки че не успява, той открива там своя полу-брат Гроп.Хагрид често бива бит и насиняван от Гроп, но въпреки това си го обича.

Най-голямата слабост на Хагрид са огромните магическите животни - змейовете, хипогрифите, раконогите огнемети, тестролите и т.н. Като ученик в Хогуортс отглежда голям паяк и го кръщава Арагог. Негова собственност е и Пухчо, грамадно триглаво куче, и Норбърт - змей гребеногърбушко.

Хагрид е предан на Албус Дъмбълдор.Дъмбълдор често го праща на важни мисии и му се доверява за всичко.

Той винаги говори със съкращения като" K`во или `Що". А на мястото на съкращението в думата се поставя "`".