Арнолдо Алеман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Хосе Арнолдо Алеман Лакайо
Президент на Никарагуа
Мандат
10 януари 1997 – 10 януари 2002
Вицепрезидент Енрике Боланьос
Предшестван от Виолета Чаморо
Последван от Енрике Боланьос

Роден
Партия: Конституционна либерална партия

Хосе Арнолдо Алеман Лакайо (на испански José Arnoldo Alemán Lacayo) е 81ят президент на Никарагуа в периода между 10 януари 1997 и 10 януари 2002.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден в Манагуа на 23 януари 1946, той завършва право през 1967. Следващите години практикува професията в банковия сектор на страната. След избухването на Сандинистката революция е обвинен в контрареволюционни симпатии и е арестуван. Част от имуществото му е отнето и прекарва 9 месеца в затвор, през което време умира баща му. Сандинистите не му разрешават да присъства на погребението.

След излизането си от затвора прекарва известно време в САЩ, за да се върне отново в Никарагуа и да навлезе в политиката. В началото на 1990, става общински съветик, а след няколко месеца и кмет на Манагуа. Става популярен с програмите си за възстановяване на столицата, тежко пострадала от земетресението през 1972. От това време датира и прякорът му El Gordo (Дебелият).

Става президент на Либералният Алианс и през 1996 се кандидатира за Президент на Никарагуа със силно антисандинистка програма. Печели убедително пред сандинисткия кандидат Даниел Ортега и става 81ят президент на Никарагуа. Президенството му е успешно, успява да усили икономическия растеж на страната. Насочва и много усилия по изграждане на национална пътна мрежа и училища в бедните райони на страната.

След приключване на мандата му обаче излизат на светло много сигнали за корупция. Част от членовете на администрацията му бягат в чужбина. На самият него са повдигнати обвинения в корупция, злоупотреба с държавни средства и пране на пари. Според група депутати участващи в разследването става дума за присвояване на над 25 млн$. Международната организация Прозрачност без граници пък го поставя в десетката на най-корумпирани държавни глави в света през последните 20 години. В края на 2003 година Алеман е осъден на 20 години лишаване от свобода, които той изтърпява в дома си, поради влошено здравословно състояние.