Виолета Чаморо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Виолета Чаморо
президент на Никарагуа
Мандат
25 април 1990 – 10 януари 1997
Вицепрезидент Виргилио Годой
Предшествана от Даниел Ортега
Последвана от Арнолдо Алеман

Родена
Партия: Unión Nacional Opositora--UNO

Виолета Бариос Торес де Чаморо (на испански: Violeta Barrios Torres de Chamorro; родена на 18 октомври 1929 г.) е никарагуански политик, журналист и президент на страната в периода 1990 - 1997 г.

Виолета Чаморо е съпруга на известния опозиционен лидер Педро Чаморо в периода на диктатурата на Анастасио Сомоса Дебайле. През 1978 г. той е убит от агенти на режима. След неговата смърт Чаморо заема поста главен редактор на опозиционния вестник „La Prensa“. През онзи период това е вестникът с най-голям тираж в страната.

След падането на диктаторския режим влиза в състава на революционната хунта, но 1 год. по-късно подава оставка в знак на протест против засиленото влияние на сандинистите в коалиционното правителство, оглавявано от Даниел Ортега.

На 25 април 1990 г. тя става президент на Никарагуа в резултат на избора ѝ от опозиционната коалиция. По време на нейното управление е отменена задължителната военна служба, а икономиката е либерализирана. След края на президентския си мандат тя се оттегля от политиката.